25. elokuuta 2015

Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus

Mietin hetken, viitsinkö kirjoittaa tätä, mutta sitten ajattelin, että jos jotain tästä kirjasta opin, niin sen, että pitää olla rohkea eikä suotta kaunistella tai hienostella. Antaa vaan mennä, sanoa asiat suoraan, olla rivo ja ruma. Niinpä kerron, että Anu Kaajan (s. 1984) esikoisteos, novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus oli minun viime viikon vessakirjani. Siinä se nökötti kaakelia vasten, huusi "tartu minuun" joka kerta kun istahdin rinkulalle, huokaisin.

Ulkoisesti siro ja soma kirja sisältää peräti 27 lyhyttä tarinaa, jotka ovat toinen toistaan kekseliäämpiä ja mielikuvituksellisempia. Niissä kukkii häpeilemättömyys, riettaus, siivottomuus. Vessa oli näiden lukemiseen paras mahdollinen paikka, sillä kaikki eritteet, mitä posliinia vasten saattaa valua, valuivat myös kirjan sivuilla.

Kaajan hävyttömyys on kuitenkin taidokasta, se ei lyö yli eikä aiheuta ällöreaktiota vaan päinvastoin se saa nauramaan huutonaurua, hymyilemään viekkaasti, ihailemaan kirjoittajan nokkeluutta. Että tällaistakin voi kirjoittaa!

Esimerkiksi novelli Jäätelö on aivan mieletön tarina ikkunanpesijästä ja hyväkroppaisesta miesenkelistä, joka tulee liihottamaan ikkunan luo, lipoo himokkaasti jäätelöä ja levittää lopulta suklaisen klöntin juuri pestyyn ikkunaan.

Kuule mullon vähän kiire. Pitää pestä tää ikkuna, et ehin salille.
Ai mihin saliin?
Kastan rievun vesisankoon ja alan hinkata kuivunutta vaahtoa uudelleen märäksi.
Kuntosalille. Kai sä nyt tiedät mikä kuntosali on kun sulla on tollanen kroppa ja kaikkee.
Ai kroppa? Niin.
Enkeli hivelee taas vartaloaan.
Älä nyt väitä ettet sä treenaa.
No kyl me joskus vähän soditaan, hyvä vastaan paha, elikkä meitsit verssus iivil.
Enkeli asettuu lentämään selälleen, imee jäätelöä ja piirtää sormellaan ikkunavaahtoon.
Piirsitsä siihen perseen?
Eiku sydämen!
Aha. No se on kyllä väärinpäin. (s. 35)

En muista lukeneeni tällaista kamaa koskaan aiemmin. Kaaja sekoittaa likaisen realistisia kuvia maagisiin asioihin: aloitusnovellissa Napoleon-patsas herää henkiin ja aloittaa seksisuhteen turistin kanssa. Novellissa Iho yksinäinen naislääkäri poimii anatomiataulun lihasverellä olevan miehen mukaansa sänkyleikkeihin. Leipomo-novellissa patongit joukkoraiskaavat joka aamu leipomon ohi kulkevan naisen. Mistään ei ole syytä vaieta; ei puolison itsemurha-alttiudesta, ei lasten kasvatuksesta väkivallalla, ei siitä ajatuksesta että tekisi mieli työntää vaimo pakastimeen.

Läpi kirjan Kaaja on hillittömän hauska ja ironinen - joskin olen varma, että joissakin lukijoissa nämä jutut herättävät hieman nikottelua. Että tarvitseeko sitä nyt ihan kaikesta kirjoittaa? Ja pitääkö jokaiseen tarinaan tosiaan tunkea sitä panemista?

Ehkä pitää.

___________________________
Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus
Teos 2015
167 s. 

2 kommenttia: