10. syyskuuta 2015

Mason Currey: Daily Rituals


"I first have tea and then, at about ten o`clock, I get under way and work until one. Then I see my friends and after that, at five o`clock, I go back to work and continue until nine. I have no difficulty in picking up the thread in the afternoon."
-Simone de Beauvoir


Minua on aina kiinnostanut tietää, miten luovien alojen ihmiset rytmittävät päivänsä, miten he löytävät aikaa työlleen, miten ottavat tuon ajan. Ovatko he suunnitelmallisia, istuvatko kahdeksasta neljään työpöydän ääressä ja pakottavat itsensä työhön? Vai odottavatko he sitä kuuluisaa inspiraatiota, joka voi iskeä missä vain; hikisissä lakanoissa, pururadalla, ruuhkaratikassa, aamuhämärässä, kaupungissa joka on sunnuntaiaamuisin hiljainen ja vieras? 

Aina kun tapaan tai haastattelen kirjailijoita, olen erityisen utelias juuri heidän työprosesseistaan: mihin vuorokauden aikaan he kirjoittavat? Kirjoittavatko he lyhyissä pätkissä vai pitkissä sessioissa? Missä he kirjoittavat? Ja aivan äärettömästi minua kiinnostaa se, miten he ryhtyvät työhön: onko heillä sijaistoimintoja tai tekosyitä, joihin vedoten siirtävät kirjoittamista koko ajan eteenpäin.

Nämä kysymykset kiinnostavat minua tietysti itsekkäistä syistä, sillä minulle aloittaminen on joka kerta haaste, jonka yli kömmin, raahaudun, hilaan itseni päivästä päivään, viikosta toiseen. Vaikka kirjoittamisen jälkeen on AINA hyvä olo - sellainen, että olipa ihanaa, että sain tehdyksi! - keksin usein helposti kymmeniä muita asioita, jotka minun täytyy tehdä ennen kuin voin ruveta kirjoittamaan. 

Päähäni on pinttynyt myös ajatus itsestäni aamuihmisenä, joka ei pysty tekemään minkäänlaista ajatustyötä enää iltapäivän jälkeen. Kaikki keskittymistä, ideointia ja luovuutta vaativa on tehtävä heti aamulla, keskimäärin aikavälillä 7.00-11.00. Lounaan jälkeen on enää turha yrittää.

Olen selaillut pitkin kesää tällaista hauskaa kirjaa (Mason Currey: Daily Rituals. How Great Minds Make Time, Find Inspiration, and Get to Work), johon on kerätty tietoja liki kolmensadan luovan ja menestyneen ihmisen arkirutiineista. Mukana on sellaisia pikkuisia nimiä kuin vaikkapa Ingmar Bergman, Jane Austen, Voltaire, Thomas Mann, William Faulkner, Georgia O`Keeffe, Andy Warhol, Alice Munro... Nuori newyorkilainen toimittaja Mason Currey on metsästänyt tietoja ja sitaatteja esimerkiksi lehtihaastatteluista ja elämäkerroista. 

Välillä saa nauraa, välillä huokailla ihmetyksen tai ihailun vallassa. Ja huomata, että ei ole todellakaan olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla luova ja aikaansaava. Francis Bacon biletti yöt ja maalasi päivät, Ann Beattie (jota täytyy muuten lukea!) kirjoittaa mieluiten keskiyöstä aamun pikkutunneille, kun taas Günter Grass tarvitsi kirjoittamiseen aina päivänvalon:

"Never, never at night. I don`t believe in writing at night because it comes too easily. When I read it in the morning it`s not good." - Günter Grass

Olen lukenut kirjaa hyppien, sieltä täältä. Erityisen usein ole palannut Joyce Carol Oatesiin, joka on julkaissut mielettömän määrän teoksia. Ja näin se on käynyt:

"I write and write and write, and rewrite, and even if I retain only a single page from a full day`s work, it is a single page, and these pages add up." - Joyce Carol Oates 

_________________________________________________________________
Mason Currey:  Daily Rituals. How Great Minds Make Time, Find Inspiration, and Get to Work
Picador 2013
278 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti