6. syyskuuta 2015

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina


Islanti. 

Mitä siitä tulee mieleen? Tulivuoret, kuumat altaat, jäätiköt,  Björk. Siinäpä ne tärkeimmät. 

En tiennyt olevani mitenkään erityisen kiinnostunut Islannista, mutta Satu Rämön Islantilainen voittaa aina kiskaisi minut täysillä mukaansa, sai nauramaan paitsi islantilaisille myös suomalaisille. 

Itselleni.

Samalla tuli alkoi poltella takapuolen alla. Mitäs minä tässä oikein märehdin ja mietin. Lasken riskejä ruutupaperille, selaan huolestuneena kalenteriani ja tiliotettani. Arvelen, että ehkä en sitten kuitenkaan. Liikaa riskejä, epävarmuutta.

Islantiin asettautunut Rämö tarkastelee ihaillen - ja kauhistellen! - islantilaisten letkeää ja itsevarmaa elämänasennetta: Kaikki onnistuu! Voin tehdä mitä vain! Priimaa tulee! Olemme parhaita! 

Jos islantilainen keksii jotain, hän toteuttaa sen saman tien. Ei turhia riskianalyysejä, suunnitelmia, byrokratioita. Tosta noin vaan!

Suomalainen, jonka päähän on isketty ajatus, ettei ikinä kannata kurkottaa liian korkealle saati ottaa omia kykyjään suurempia riskejä, on ihmeissään. Ja haltioissaan! Biologista voi tulla vuoristoretkiopas, taloustieteilijä voi hypätä poliisiksi, puusepästä voi kehittyä arvostettu kahvialan asiantuntija. 

Just do it.

Kalaa saavat he, jotka lähtevät kalastamaan.
-islantilainen sananlasku

Sellaista ne islantilaiset meille aroille suomalaisille opettavat. Jotenkin niin sympaattista, että melkein kaiken sen keplottelunkin antaa anteeksi, mitä Rämön mukaan islantilaisessa yritys- ja pankkimaailmassa tapahtuu.

Inspiroiva kirja, jonka luettuani suuntaan uuteen viikkoon isolla satsilla lisäpuhtia. 

Ps. Reykjavikissa monet kirjakaupat ovat kuulemma auki joka päivä iltakymmeneen saakka. Matkaa suunnittelemaan?

__________________________________________________
Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa.
WSOY 2015
279 s. 

2 kommenttia:

 1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti. Islantilaiset nousivat hirveästä suosta aika näppärästi (onhan heillä toki luonnonvarat apunaan), joten kirjasta voisi olla todellista hyötyä. Meillä taidetaan enemmän lannistaa kuin kannustaa esimerkiksi alanvaihtoa suunnittelevia. Siihen olisi saatava muutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kirjaa kyllä. Islantilaisia auttoi tosiaan mm. Eyjafjallajökullin purkautuminen, joka herätti maailman kiinnostuksen pientä valtiota kohtaan ja matkailu toi valtavat tulot juurikin tuossa suossa rämpineelle maalle. Näin Rämö ainakin kirjoittaa. Toki Islanti osasi ottaa tässäkin kaiken mahdollisen irti: perusti asian tiimoille erilaisia turistikohteita jne.

   Mutta tosiaan islantilaisten ennakkoluulottomuutta ja itseluottamusta pitää kyllä ihailla, jos se todella on tuollaista. mitä Rämö kirjoittaa. Suomessa alanvaihto ei varmastikaan ole yhtä helppoa tai kyseenalaistamatonta.

   Poista