16. lokakuuta 2015

Tärpit Helsingin Kirjamessuille 2015Viikko Helsingin Kirjamessuihin! On siis aika listata valtavan laajasta messuohjelmasta ne jutut, joihin on pakko ehtiä ja vähän niitäkin, joihin olisi kiva ehtiä. Itse pääsen osallistumaan messuille perjantaina ja sunnuntaina, joten keskityn tärpeissänikin niihin. En ole edes käynyt kovin tarkasti läpi torstain tai lauantain ohjelmaa - tulisi vain paha mieli!


Tärpit perjantaille 23.10.


Klo 10.15-11.00 Sateenkaaren kirjo (Kullervo-lava)
Maija Haavisto, Maria Carole, Salla Simukka ja Elias Koskimies keskustelevat HLBTQ-hahmoista kirjallisuudessa.

Klo 11.00-11.40 Mieli ja maisema - nykykirjailijoiden työhuoneita (Aino-lava)
Anne Helttusen, Annamari Sauren ja Jari Suomisen uunituoreessa valokuvateoksessa 24 kotimaista kirjailijaa kertoo työtiloistaan ja työstään. Keskustelussa mukana Tuija Lehtinen. Olen intohimoisen kiinnostunut kuulemaan kirjailijoiden (ja muidenkin luovien ihmisten) arjen ratkaisuista ja työkäytännöistä.

Klo 11.30-12.00 Miten kirjoitetaan hyvä teksti? (Takauma-lava)
Elina Grundström antaa vinkkejä hyvän tekstin suunnitteluun ja juonen rakentamiseen.

Klo 12.00-12.30 Täältä pohjoiseen - Sentencedin tarina (Sibelius-lava)
Kirjan kirjoittaja Matti Riekki ja Sentencedin kitaristi Sami Lopakka kertovat, millaista oli soittaa yhtyeessä nimeltä Sentended. Paras bändi ikinä, raskas tarina. Toivottavasti ehdin tänne!

Klo 12.30-13.00 Laura Lindstedt: Oneiron (Mika Waltari -lava)
Mielettömän kiinnostava kirjailija kertoo mielettömän kiinnostavasta toisesta romaanistaan.

Klo 13.30-14.00 Lahjakas ja ennakkoluuloton x 2 (Katri Vala -lava)
Haastattelussa Alexandra Salmela ja Iida Rauma. Etenkin Rauman uusi Seksistä ja matematiikasta -romaani houkuttaa!

Klo 14.00-15.00 Esikoiset (Aino-lava)
Ihana Seppo Puttonen haastattelee tämän vuoden esikoiskirjailijoita Liisa Rinnettä, Minna Mikkosta, Esa Mäkistä, Jari Nissistä, Saara Turusta ja Pärttyli Rinnettä. Menisin ehdottomasti tänne, jos en sattuisi juuri tuolloin olemaan muualla!

Klo 15.00-16.00 Kustantamon kulisseissa (Kullervo-lava)
Kustantamojen tyypit paljastavat, mitä tapahtuu kustantamojen kulisseissa. Mukana mm. Otavan viestintävastaava Kirsi Sievänen ja Siltalan kustantaja Touko Siltala.

Klo 15.00-19.00 Runo-nonstop (Aino-lava)
Nuoren Voiman Liitto luotsaa messuilla Runo-nonstopia. Kolmen ensimmäisen tunnin aikana lavalla runoilevat mm. Miki Liukkonen, Silja Järventausta, Ville Hytönen, Harri Hertell ja Saila Susiluoto.

Jos takamus kestää, niin klo 18-19 samalla lavalla keskustellaan vielä aiheesta Sukupuolittunut kulttuurijournalismi? Messuviikolla julkaistaan Nuoren Voiman teemanumero, jonka kaikki kirjoittajat ovat naisia. Tavallisesti naiskirjoittajien osuus kulttuurilehdissä on ollut n. 30 %. Erittäin kiinnostava keskustelu taatusti tulossa! Keskustelijoina Maria Säkö, Karo Hämäläinen, Aleksis Salusjärvi ja Maaria Ylikangas.


Tärpit sunnuntaille 25.10.

Sunnuntaina kiinnostavia juttuja menee valitettavasti paljon päällekkäin. Arvon varmaan vasta paikan päällä, mihin lopulta menen.


Klo 11.00-11.30 Pienkustantajan profiili - kirjat ja tekijät marginaalissa (Sibelius-lava)
Pienkustantamoiden edustajat keskustelevat profiilistaan ja nykytilanteestaan. Meneekö pienkustantamoilla pian paremmin kuin isoilla jäteillä?

Klo 11.00-12.00 Tietokirjan kirjoittaminen (Kullervo-lava)
Kirjoittamisen opettajat Kimmo Svinhufvud ja Carol Kiriakos kertovat, miten tietokirja syntyy.

Klo 13.00-14.00 HS Kirjallisuuspalkinto: Esikoiset lavalla (Aleksis Kivi -lava)
Haastattelussa tämän vuoden Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon finalistit. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle esikoiselle. Ketkähän yltävät lavalle? Itse olen näköjään lukenut tänä vuonna vain kolme kotimaista esikoista: Saara Turusen Rakkaudenhirviön, Anu Kaajan Muodonmuuttoilmoituksen ja Kristiina Bruunin Kaikki mikä on sinun. Varmasti ainakin yksi näistä on finalistien joukossa!

Klo 13.30-14.00 Käsikirjoituksesta kirjaksi (Mika Waltari -lava)
Mitä tapahtuu kustantamossa sen jälkeen, kun käsikirjoitus on hyväksytty? Keskustelemassa kustantamojen edustajia.

Klo 13.30-14.00 Suomen kirjailijaliitto esittää: Miten opiskella kirjoittamista? (Takauma-lava)
Keskustelemassa kirjailijat ja luovan kirjoittamisen opettajat Jyrki Kiiskinen, Niina Repo ja Miia Toivio.

Klo 14.00-14.30 Suomen kirjailijaliitto esittää: Lääkäristä kirjailijaksi (Takauma-lava)
Joel Haahtela ja Katri Lipson puhuvat lääkärin ja kirjailijan töiden yhdistämisestä. Tämä kiinnostaa lähinnä siksi, että Joel Haahtela :)

Klo 14.30-15.00 Suomen kirjailijaliitto esittää: Draaman lyhyt oppimäärä (Takauma-lava)
Reidar Palmgren, Laura Gustafsson ja Marjo Niemi keskustelevat kotimaisen näytelmäkirjallisuuden nykytilasta. Olen aika laiska sekä käymään teatterissa että lukemaan draamaa, mutta nämä tyypit ovat kiinnostavia. Lisäksi tässä on niin kiva pitkä suora Takauma-lavalla, että ehkä en vaan jaksa nostaa takamustani penkistä vaan kuuntelen tämänkin.

Klo 15.00-15.30 Suomen kirjailijaliitto esittää: Urheileva kirjailija (Takauma-lava)
Mikä merkitys liikunnalla on kirjoittamisprosessille? Huippukiinnostavaa! Asiaa pohtivat Sinikka Vuola, Jarkko Tontti ja Mika Wickström.

Klo 17.00-17.30 Kirjallisuuden vastaanotto ja kritiikki (Katri Vala -lava)
Bloggaajana ja kriitikkona tällaiset keskustelut kutkuttavat aina. Nyt asiaa vatvovat kustantaja Anna-Riikka Carlson, toimittaja Pietari Kylmälä ja Kiiltomadon päätoimittaja Aleksis Salusjärvi.
Huh. Messuähky meinaa tulla jo näiden tärppien kirjaamisesta. Saapa nähdä, miten kestävyys riittää: juoksenko tosiaan lavalta lavalle aamusta iltaan vai jäänkö mieluummin vaeltelemaan antikvariaattihyllyjen väliin. Ehkäpä minut löytääkin Viini ja ruoka -messujen puolelta, jossa maistelen juustoja ja huuhtelen ne espanjalaisella punkulla alas.

Messuilla on myös kirjabloggaajien oma paikka, sillä bloggaajat päivystävät Boknäsin osaston sohvilla ja antavat lukuvinkkejä. Sinnekin täytyy ehtiä.

Onneksi minulla on messujen jälkeen vain neljä päivää töitä ja sitten reilun viikon loma. Viimeistään silloin saan nostaa väsyneet messujalkani kattoa kohti.

Sitä ennen edessä paljon kaikkea jännää ja toivottavasti huisin hienoja kirjallisuuskeskusteluja. Nähdään messuilla!


2 kommenttia:

  1. Messut ovat minun osaltani ohitse. Oli mukava kokemus! Hieno tunnelma ja paljon nähtävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohi ovat minunkin osaltani! Ihan kaikkea en ehtinyt, mitä olin suunnitellut, mutta paljon kaikkea kivaa kuitenkin. Nyt jalat ylös ja lukemaan :)

      Poista