18. joulukuuta 2015

E-lukupiirissä Markku Pääskysen Sielut


"Niin se on, sitä syntyy tähän maailmaan ja katsoo kuinka muut elävät, ja sen jälkeen matkii toisia ja elää itsekin tietämättä miksi ja minkä tähden." (s. 59)

Eilen torstaina 17.12.2015 urheat Epos e-lukupiirin jäsenet uhmasivat räntää ja tympeää pimeyttä ja hipsivät Etelä-Haagan kirjastoon juttelemaan Markku Pääskysen tuoreesta romaanista Sielut.

Finlandia-raati perusteli Sielujen F-ehdokkuutta muun muassa kirjan rohkeudella ja yllättävyydellä. Sieluissa on hirveä lähtöasetelma: pieni tyttö katoaa koulumatkalla. Pääskynen ei kuitenkaan kerro tarinaa "epätoivolla ja surulla mässäillen. -- vaikka tunnelma on painostava, lukijaa ei rusenneta toivottomuudella ja syyllisyydellä. -- Myyttinen kertomus laajenee käsittelemään ihmisyyttä." (lähde: Suomen Kirjasäätiö)

Lukupiirissä kirjasta oli joko tykätty todella paljon tai sitten ei yhtään. Toiset olivat ihastuneet ikihyviksi Pääskysen kieleen ja filosofisiin ajatuksiin (joita hän tosiaan tiputtelee lähes joka sivulla), toisia ne olivat lähinnä ärsyttäneet.

Sielut ei ole juoniromaani eikä trilleri, vaikka lapsen katoaminen sinänsä voisikin tarjota hyvän alustan sellaiselle. Pääskynen kyllä antaa lukijalle mahdollisuuden lukea kirjaa myös dekkarina, sillä hän tiputtelee vihjeitä - tai vihjeiksi tulkittavia - asioita siellä täällä, antaa ymmärtää että yksi jos toinenkin voisi olla tehnyt kadonneelle Maija-tytölle jotain.

Lopulta olennaista ei kuitenkaan ole se, missä Maija on tai mitä hänelle on tapahtunut, vaan tärkeämpää on tarkkailla sitä, mitä tällainen kamala tapahtuma saa aikaan ihmisten päässä ja ihmisten välillä. Miksi aikuiset kuvittelevat heti pahinta, mutta lapset uskovat Maijan olevan vain leikkimässä jossain? Miten aika kuluu, kun etsii ja odottaa? Ketä epäillään, ketä syytellään - itseä vai muita? Miten vanhempien suhde muuttuu, kun lapsi katoaa?

Itse pidin Sieluissa etenkin pienen kaupungin kuvauksesta. Kirja sijoittuu 1980-luvun Mikkeliin; lähiöön, jossa kaikki tuntevat toisensa tai no, luulevat tuntevansa. Pääskynen pohtiikin hienosti sitä, keitä me oikein olemme ja kuka sen määrittelee?

"Mitä siis ihminen on? Sekö mitä hän muistaa, tuntee ja tietää ja ketä koko ikänsä rakastaa? Vai se jonka sinä näet etkä tiedä hänestä mitään? Vai lopultakin ne kaikki yhdessä? (s. 30)

E-lukupiirin seuraavaksi kirjaksi äänestettiin amerikkalaisen Ryan Gattisin kehuttu ja kohkattu Vihan kadut. Keskustelemme kirjasta FB-ryhmässä ja kokoonnumme lopulta kasvokkain Myyrmäen kirjastoon to 21.1.2016. Jouluna aion kuitenkin lukea jotain hieman lempeämpää, ja aloitan Vihan kadut vasta ensi vuoden puolella.

Onko Epos e-lukupiiri sinulle vielä vieras juttu? Lue lisää täältä.

__________________________
Markku Pääskynen: Sielut
Tammi 2015
254 s.

5 kommenttia:

 1. Maisku, luin vain pintaa raapaisten, sillä tämä on joulun ajan lukulistallani.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, maalailevia ja filosofisia hetkiä on sinulle jouluna luvassa. <3

   Poista
 2. Tämä on minulla lukupinossa. En tiennytkään, että miljöönä on Mikkeli. Vaikuttaa kiinnostavalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, kaupungin nimeä ei sanota ihan suoraan kirjassa, mutta annetaan kyllä koordinaatit ja sen verran "vihjeitä", että lukija löytää itsensä melko varmasti Mikkelistä. Omaperäinen kirja, josta joko tykkää tai sitten ei :)

   Poista