7. helmikuuta 2016

Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita
Viime viikkoina olen ehtinyt lukea lähes pelkästään töihin ja lukupiireihin liittyvää kirjallisuutta. Se on harmittanut: yöpöydälleni on noussut valehtelematta metrin korkuinen huojuva pino, johon olen kasannut kirjoja, jotka HALUAN lukea, mutta joihin en vain ole vielä ehtinyt tarttua, koska työkirjat on ollut pakko asettaa etusijalle. Siinä, että lukee kirjoja myös työkseen, on siis huonotkin puolensa.

Ja sitten toisaalta:

kaikkein ihaninta on se, kun töiden takia luettava kirja osoittautuukin aivan mahtavaksi, kaikin puolin minun kirjakseni, sellaiseksi jonka maailmassa viihdyn. Sellaiseksi, jonka kanssa käperryn perjantai-iltana oikein mielelläni sohvan nurkkaan. Hörpin eteläafrikkalaista viiniä ja vain luen.

Albanialaissyntyisen ja nykyään Italiassa asuvan Anilda Ibrahimin romaani Ajan riekaleita oli juuri sellainen kirja. Juttelemme siitä huomenna kirjastomme lukupiirissä, ja toivon (ehkä jopa uskon!) että myös piiriläiset ovat kokeneet kirjan parissa hullaannuttavia hetkiä.

Mietin pitkään, millä adjektiivilla kuvaisin Ajan riekaleita, joka kertoo tarinan Kosovon sodasta; siitä miten se, satutko olemaan albaani vai serbi, määrittää koko minuutesi, koko tulevaisuutesi. Siitä, miten sota repii ystävät erilleen, rikkoo perheet, kadottaa rakastavaiset toisiltaan. Nuorena tehty lupaus - olemme aina yhdessä - on yhtäkkiä lähes mahdoton pitää. Ihmiset muuttuvat - pakotettuina ja omasta tahdostaan. 

Kirjan teemat ovat isoja: sota, rakkaus, viha, rasismi, kuolema, syntymä. Silti kuvaisin Ajan riekaleita adjektiivilla konstailematon. Ibrahimi kertoo koskettavan tarinan, ja vain sen. Jo se, että hän nimeää luvut järjestysnumeroin (esim. kahdeskymmeneskahdeksas luku) on sympaattisen konstailematonta, jotenkin miellyttävän vanhanaikaista. Hän luottaa henkilöihinsä, siihen että heidän kokemuksiensa tallentaminen riittää. Ja riittäähän se - mitään sen kummempia jippoja tämä teos ei todellakaan kaipaa.

Ajan riekaleita on polttavan ajankohtainen teos näinä päivinä, kun jokaisella on jokin mielipide pakolaisista, maahanmuuttajista, erilaisuudesta. Erityisen hyvin mieleeni jäi kohtaus, jossa italialainen nainen Laura on rakastunut albanialaiseen mieheen ja aikoo mennä tämän kanssa naimisiin. Hän kuitenkin pelkää, miten hänen vanhempansa suhtautuvat ulkomaalaiseen vävyehdokkaaseen. Niinpä hän keksii juksata vanhempiaan: hän kertoo heille, että sulhanen on kotoisin Kongosta - ja vanhemmat saavat melkein halvauksen. Muutaman päivän päästä Laura paljastaakin totuuden: 

"Menittekö te lankaan? En minä minkään kongolaisen kanssa mene naimisiin, se oli vain vitsi - sulhaseni on albanialainen!" Silloin vanhemmat menivät suunniltaan ilosta ja juhlivat uutista viikon! (s. 239)


___________________________________________
Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita
Alk. L`amore e gli stracci del tempo (2009)
Suom. Helinä Kangas
Tammi 2013
328 s.

6 kommenttia:

 1. Tämä odottaa minunkin lukupinossa, joita on jo monta...en uskalla tehddä huojuvaa tornia niistä ja sitäpaitsi mies katselee niitä alta kulmain, ei sano mitään.
  Punainen morsian oli hieno, joten odotukset ovat korkealla tämänkin suhteen.
  Luen työpaikalla jonkin verran, mutta voisin vain lukea päivät pääksytysten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minäkin olen piilottanut osan kirjoista lipastoon piiloon miehen katseilta :)

   Minulle tämä Ajan riekaleita oli hienompi lukukokemus kuin Punainen morsian, tuli jotenkin lähemmäksi. Kiitos kommentistasi, Mai!

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa jo kiehtovan nimensäkin vuoksi, mutta tekstisi myötä alkoi kiinnostaa vielä enemmän. Pitääpä lisätä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi :) Kirjan nimi on tosiaan hieno, ja myös kansikuva teki minuun vaikutuksen.

   Poista
 3. Tämä oli minulle hyvä, mutta saman kirjalijan Punainen morsian vieläkin parempi. Suosittelen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin Punaisen morsiamen viime vuonna, mutta minulle tämä Ajan riekaleita taas oli parempi, tuli enemmän liki. Kiitos Leena <3

   Poista