18. maaliskuuta 2016

E-lukupiirissä Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista"Yhtenä päivänä erosimme eteisessäni, hän lähti kiireesti metroon ehtiäkseen töihin, minä suukotin häntä ja painoin oven kiinni. Sen jälkeen tarkkailin häntä ovisilmästä, kun hän lähti kulkemaan portaita. Halusin nähdä, millainen hän oli, kun en ollut paikalla. - - minun tuntemani versio hänestä oli vain yksi monista."

Kevään viimeinen Epos e-lukupiiri kokoontui eilen 17.3.2016 Pasilan kirjastossa. Aurinko lämmitti, asfaltti kuivui, liian paksut takit ripustettiin naulakkoon, tuolit asettuivat yksi toisensa jälkeen ympyrään. Hivenen haikeana tarjosin piiriläisille leipomiani suklaamuffineita ja kysyin, mitä he olivat pitäneet ruotsalaisen Jonas Hassen Khemirin romaanista Kaikki se mitä en muista.

Minulle tämä August-palkinnon napannut teos oli lähes napakymppi. Se koukutti, se haastoi, se ällistytti. Se laittoi pään sekaisin, se pakotti ajattelemaan, se läpsäisi poskelle heti jos harhauduin pohtimaan lukiessani ostoslistaa, pyykkipäivää tai illan jalkatreenejä. 

Kirjan kerrontatapa on saanut blogeissa sekä kritiikkiä että ihastuneita huudahduksia, ja samansuuntaisen vastaanoton se sai myös e-lukupiirissä: toisten mielestä moniääninen ja äärimmäisen nopeatempoinen kerronta oli liian sekava ja kikkaileva, toisten mielestä se juuri teki kirjasta nerokkaan ja persoonallisen. 

Khemiri antaa äänen lukuisille henkilöille, mutta siten, että heidän kertomuksensa limittyvät toisiinsa niin ajallisesti kuin aivan fyysisestikin: ripeimmillään yksi henkilö saattaa sanoa vain yhden virkkeen ja sitten näkökulma siirtyykin jo jollekin toiselle. Puhujia ei ole merkitty mitenkään, joten lukijan on oltava melko skarppina. Lopulta Khemirillä on kuitenkin kaikki langat visusti hyppysissään ja hän kuljettaa tarinaa vääjäämättömästi eteenpäin: kyllä tässä perässä pysyy, kun vain heittäytyy, kuuntelee, poimii vihjeet, antaa äänien tulla läpi.

Minulle kirjan teemoista isoimmiksi nousivat identiteetin pohdinta sekä muistamisen mysteeri. 

Samuel on kuollut auto-onnettomuudessa, ja nimettömäksi jäävä kirjailija yrittää selvittää, miten kaikki tapahtui. Millainen Samuel oli, mistä hän nautti, mitä hän vihasi ja ennen kaikkea: mitä hänelle tapahtui juuri ennen kuin hän törmäsi puuhun? Oliko se sittenkään onnettomuus?

Samuel rakentuu meille hänen lähipiirinsä kertomusten kautta. Hahmo on häilyvä, sillä jokaisella ihmisellä on Samuelista omanlaisensa kuva. He muistavat Samuelista eri asioita, näkevät hänet eri tavalla. On myös selvää, että Samuel on käyttäytynyt eri tavalla eri ihmisten seurassa - emmekö me kaikki tee niin? 

Khemiri pakottaa miettimään, mitkä ovat ne asiat, jotka meistä jäävät ihmisten mieliin. Mitä ihmiset muistavat, mitä he unohtavat? Miksi juuri se, että minä nukun aina sukat jalassa, jää jonkun mieleen, mutta se, että lempiherkkuni on emmental, unohtuu? Kukaan ei osaa kertoa minusta kokonaista tarinaa - en edes minä itse.

Vahva lukusuositus. 


___________________________________
Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista
Alk. Allt jag inte minns (2015)
Suom. Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2016
291 s. 

4 kommenttia:

 1. Aloitin tämän juuri ja täytyy sanoa, että tarkkana saa olla. Luin työmatkalla bussissa ja heti tipuin kärryiltä, kun keskittyminen häiriintyi... pitää säästää parempaan aikaan. Mutta tähän mennessä ainakin olen pitänyt kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, keskittyneisyys kyllä palkitaan. Tämä oli minulle ehkä tähän mennessä vuoden paras kirja. Laittoi ajattelemaan PALJON.

   Poista
 2. Eniten minua jäi tämän kohdalla mietityttämään se, mitä ihmisestä muistetaan hänen kuolemansa jälkeen. On kiinnostavaa pohtia, miten me kaikki muodostamme toisistamme mielikuvia omista lähtökohdistamme käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tuo on jännä kysymys tosiaan. Tai ei edes kuoleman jälkeen, vaan vaikka nyt heti. Miten joku minut lyhyesti tavannut henkilö kuvailisi minua, mikä minussa jää mieleen vai jääkö mikään? Kiinnostavaa ja vähän pelottavaakin! Tämä kirja ainakin jäi tymäkästi mieleen - varmasti minulle vuoden parhaita.

   Poista