25. maaliskuuta 2016

Kevään lukulistalla


Pääsiäisloma ei tullut tänä vuonna tosiaankaan päivääkään liian aikaisin. Alkukevät on ollut aikamoista viipottamista niin töissä kuin vapaallakin. Kun eilen pääsin kotiin vähän ennen iltaseitsemää, lösähdin sohvannurkkaan suklaalevyn ja Emma Puikkosen varsin mainiolta vaikuttavan Eurooppalaiset unet -romaanin kanssa. 

Samanlaista touhua aion harjoittaa koko pääsiäisen - tosin jossain vaiheessa menen kyllä meren rantaan ja metsään, aloitan toivottavasti myös juoksukauden.

Viime kuukausina luettavien kirjojen pino on paisunut liki hallitsemattomaksi. Tähän saakka olen pystynyt säilyttämään kaikki lukujonossa olevat kirjat kahdessa vierekkäisessä kasassa yöpöydälläni. Joskus kasat ovat horjuneet uhkaavasti, mutta silti homma on pysynyt jotenkin hanskassa. 

Nyt olen kuitenkin ryhtynyt keräämään kirjoja myös kirjoituspöytäni viereen ja mikä vielä nolompaa: olen raivannut töissä yhden takahuoneen hyllyn omille varauksilleni. Siellä nököttää tällä hetkellä muun muassa sellaisia herkkuja kuin John Irvingin Garpin maailma (koska olen Irving-neitsyt ja se on alkanut nolottaa), Katja Kallion Säkenöivät hetket (koska kesälle on taas varattu matka Hankoon), Muriel Sparkin The Prime of Miss Jean Brodie (koska David Bowie -haaste) ja Joel Haahtelan Naiset katsovat vastavaloon (koska tiedän jo etukäteen että tulen rakastamaan tätä kirjaa).

Tässä kuitenkin kaksitoista kirjaa, jotka ovat juuri nyt kaikkein korkeimmalla lukulistallani:1. Sarah Winman: Merenneidon vuosi (2015, suom. 2016)
Tämä kiinnostaa lähinnä siksi, että kirjassa ollaan Cornwallissa, jonne olen jo jonkin aikaa halunnut matkustaa. Meri on kirjassa tärkeässä roolissa, ja minähän rakastan sellaisia kirjoja.

2. Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut (2013, suom. 2016)
Myös tässä ollaan jossain päin Britanniaa ja meren armoilla. Kirja on voittanut EU:n kirjallisuuspalkinnon.

3. Aki Ollikainen: Nälkävuosi (2012)
No niin, täytyy kai tämäkin sivistysaukko viimeistään nyt paikata. Nälkävuosi valittiin juuri Man Booker -palkintoehdokkaaksi.

4. Julia Rochester: The House at the Edge of the World (2015)
Baileys Women`s Prize of Fiction -kirjallisuuspalkinnon pitkällä ehdokaslistalla on taas tänäkin vuonna kaikenlaista herkkua. Tämä Rochesterin kirja on yksi kiinnostavimmista.5. W. G. Sebald: Austerlitz (2001, suom. 2002)
Austerlitz on roikkunut "pitäisi lukea" -kategoriassa jo pitkään. Nyt aion viimein selättää tämän - uskon, että tulen pitämään kovasti.

6. Terhi Rannela: Frau (2016)
Yksi kevään kiinnostavimmista kotimaisista uutuuksista!

7. Asko Sahlberg: Yhdyntä (2005)
Luin joulun alla Irinan kuolemat, ja ihastuin totaalisesti Sahlbergin kieleen. Yhdyntä on varmasti vähintään yhtä hyvä!

8. Patti Smith: M Train (2015, suom. 2015)
Itkettää jo valmiiksi. Smith on minulle kaikkein suurin.9. David Vann: Caribou Island (2011, suom. Kylmä saari 2014)
Tämä on pyörinyt lukulistalla siitä lähtien, kun kirjan suomennos ilmestyi. Kirja kiinnostaa niin tapahtumapaikkansa (pieni saari Alaskassa) kuin aiheensakin (pitkän avioliiton ruuminavaus) takia. 

10. Dinaw Mengestu: All Our Names (2014)
Olen Mengestun fanityttö. Toivon kovasti, että häntä tajuttaisiin suomentaa pian.

11. Johanna Venho: Kaukana jossain onnenmaa (2015)
Tämän tematiikassa on jotain, mikä kiinnostaa omankin kirjoittamisen näkökulmasta. Miten valitsimme aiemmin? Miten valitsisimme nyt? Voimmeko vielä lähteä?

12. Per Petterson: Kirottu ajan katoava virta (2008, suom. 2011)
Viimeinen suomennettu Petterson, jota en ole lukenut. Rakastan tämän miehen korutonta lausetta.


Ihanaa, kun maailmassa on näin paljon hienoja ja kiinnostavia kirjoja! Ja mahdollisuus tehdä niistä listoja! Kirjastobööna on täydellisen onnellinen. Pääsiäisiä!


8 kommenttia:

 1. Herkullisia kirjoja! Winmanin, Wyldin ja Ollikaisen kirjat ovat kaikki huippuja. Vannin ja Pettersonin kirjoista en pitänyt yhtä paljon, mutta hyviä nekin.

  Minä taistelen tämän pääsiäisen romaanien, tenttikirjallisuuden ja gradun pohtimisen välillä. Saapa nähdä mikä voittaa. Rentoja pyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Ihan sormet syyhyää, kun miettii, mihin tarttuisi ensimmäisenä :)

   Tsemppiä tasapainotteluun - toivottavasti ehdit vähän nautiskella romaaneistakin opiskelujen ohessa. Kivoja hetkiä!

   Poista
 2. Huima lista sinulla. Winman, Wyld ja Rannela ovat minunkin lukupinossa. Ollikaisen luin sen ilmestyessä.
  Patti Smith on mainittava erikseen. Dokumentti Dream of Life oli valtaisa elämys minulle. Vannin Kylmä saari on vaikuttava. Se toi mieleeni Atwoodin kirjan Yli veden. Kirottu ajan katoava virta on hieno. En ole ehtinyt kirjoittamaan siitä blogiin. Hevosvarkaat lukupinossa. Venhon kirjasta pidin paljon. Lukuiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että korkkaan tämän listan juurikin tuolla Winmanilla. Uskon, että se on upea jo miljöönsäkin takia.

   Patti Smith on jotain käsittämättömän upeaa. Dream of Life on hieno, kävin katsomassa sen aikoinaan leffateatterissa ja ostin myöhemmin omaksi, vaikka en juuri DVD:itä enää katselekaan.

   Kivaa pääsiäistä ja paljon iloisia lukuhetkiä, Ulla!

   Poista
 3. Järkyttää ja huimaa pelkkä ajatuskin siitä, kuinka paljon uusia hienoja kirjoja koko ajan ilmestyy ja vielä enemmän, kuinka paljon niitä on jo ilmestynyt. Kauheat paineet löytää sieltä välistä parhaat, kun suurinta osaa ei kuitenkaan ehdi ikinä lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin totta. Vaikka viettäisi koko elämänsä nenä kiinni kirjassa, ei millään ehtisi lukemaan kaikkea mitä haluaisi. Se on välillä ahdistavaa, mutta yleensä kuitenkin ilon aihe: niin paljon niin upeaa kirjallisuutta!

   Karsinta on vaikeaa, mutta tällaisten listojen tekeminen on huisin kivaa - ja myös motivoivaa! Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Kiinnostavia kirjoja, osa on munkin lukulistalla. Hirveän korkeat pinot mullakin odottaa kevättä, koska keväällä on "aikaa" lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa ja "aikaa" :D Kevään jälkeen miettii, että "no kesällä sitten ehtii". Niinpä vissiin. Ja sitten kuitenkin, ainahan sitä jotain ehtii - aina tulee upeita lukukokemuksia. Toivottavasti myös näinä pääsiäispyhinä. Kivoja lukuhetkiä, Mari!

   Poista