3. maaliskuuta 2016

Yllätyksistä ja kirjoittamisesta (eli Laura Restrepon Intohimon saari ja Anne Lamottin Bird by Bird)Viime viikolla makasin taskurapujen keskellä, palmut heiluivat tuulessa, koralliriutat läpsyivät kalliota vasten. Olin saarroksissa jossain päin Tyyntä valtamerta, kalastin, yritin viljellä maata piskuisella atollilla. Kuumuus, pysähtyneisyys, pelko, epäilykset.

Todellisuudessa röhnötin toki sohvalla eteläisessä Suomessa, epämääräinen räntämyräkkä paukutti ikkunoita ja ikkunankarmeja. Luin kolumbialaisen Laura Restrepon esikoisromaania Intohimon saari (1989), jonka uusi turkulainen pienkustantamo Fabriikki Kustannus julkaisi suomeksi viime vuonna. 

Kirjoitin kirjasta arvion Sylviin, joten totean täällä blogissani vain, että olipas hieno teos! Hieman empien ja epäillen aloitettu luku-urakka kääntyi yllättäen koukuttavaksi nautinnoksi. 

Kirjan käännös on erittäin laadukas ja viimeistelty, joten jäänkin odottamaan innolla Fabriikki Kustannuksen tulevia suomennoksia: tänä keväänä ilmestyy brittiläisen Deborah Levyn Uiden kotiin (alk. Swimming home, 2011). 
Kuluneen kuukauden aikana olen lueskellut hissukseen myös Anne Lamottin teosta Bird by Bird, joka alanimekkeensä mukaisesti antaa ohjeita kirjoittamiseen ja elämään. 

Lamott on amerikkalainen kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Hänen omat teoksensa ovat (kuulemma, en ole itse lukenut!) pääosin omaelämäkerrallisia, ja tämä lähestymistapa nousee kyllä vahvasti esiin myös Bird by Birdissä: Lamott ohjeistaa kirjoittamaan nimenomaan omien kokemusten kautta, erityisesti hän tuntuu painottavan lapsuudenkokemuksia ja niistä ammentamista. Itseäni omaelämäkerrallinen kirjoittaminen lähinnä tympäisee (ainakin juuri nyt), joten pompin kevyesti näiden ohjeiden ohi. 

Lamottin oppaassa on silti paljon kiinnostavia pointteja ja sitä lukiessa tuli monta kertaa kiire koneelle tai muistikirjan ääreen. Itse luen kirjoitusoppaita lähinnä hakeakseni inspiraatiota, ja tässä Bird by Bird onnistui oikein hyvin.

Muutama innostava sitaatti:

"Plot grows out of character. If you focus on who the people in your story are, if you sit and write about two people you know and are getting to know better day by day, something is bound to happen." (s. 54)

"Do your three hundred words, and then go for a walk." (s. 182)

"You wouldn`t be a writer if reading hadn`t enriched your soul more than other pursuits. So write a book back to V. S. Naipaul or Margaret Atwood or Wendell Berry or whoever it is who most made you want to write, whose work you most love to read." (s. 204)

 "I think this is how we are supposed to be in the world - present and in awe." (s. 100)

Ps. Lamott mainitsee kirjassaan ohimennen Ann Beattien - ja muistuttaa minua, että häntähän minun on pitänyt jo pitkään lukea! Lukulista kasvaa...

_____________________________________________
Laura Restrepo: Intohimon saari
Alk. La Isla de la Pasíon (1989)
Suom. Laura Vesanto
Fabriikki Kustannus 2015
315 s.

Anne Lamott: Bird by Bird. Some Instructions on Writing and Life
Anchor Books 1995
238 s.

2 kommenttia:

  1. Uiden kotiin vaikuttaa kiinnostavalle. Ann Beattie on minulle outo nimi, siis en muista lukeneeni. Silti mielessäni kummittelee jokin vaalea kansi. En ole varma, onko minulla Kun päivä putoaa vai ei, olenko lukenut sen vai keskeytinkö. Kauan tuosta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla, Levyn Uiden kotiin on ehdottomasti lukulistallani! Beattiella on aika laaja tuotanto, sekä novellikokoelmia että romaaneja, mutta suomennettu häneltä on ilmeisesti vain tuo mainitsemasi Kun päivä putoaa.

      Poista