30. toukokuuta 2016

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnutSuomalaisia lukijoita hellitään nyt kyllä hienoilla käännöksillä. Tänä keväänä erityisen suuren vaikutuksen minuun ovat tehneet ainakin Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista ja Deborah Levyn Uiden kotiin. Ja nyt sitten tämä: Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut

Mistä aloittaisin? On vaikea aloittaa mistään, sillä haluaisin sanoa niin paljon ja toisaalta haluaisin sanoa vain, että lue ite! 

Australialais-brittiläinen Wyld (s. 1980) on mestarillinen tunnelman luoja. Hän koukuttaa lukijansa salaisuuksilla, joista ensin vain vihjataan ja joita sitten hiljalleen keritään auki. Luku luvulta tiedän enemmän Jakesta - naisesta, joka asuu koiransa (jonka nimi on Koira) kanssa hiljaisella saarella jossain päin Britannian rannikkoa.

Wyld kertoo tarinaa kahdessa aikatasossa: nykyhetkessä ja menneisyydessä. Erityisen kiinnostava ratkaisu on se, että menneisyyteen sijoittuvat luvut kulkevat takaperin eli luku luvulta olemme aina hivenen kauempana nykyhetkestä. Lisäksi nykyhetki on kerrottu imperfektissä ja mennyt preesensissä. 

Saattaa kuulostaa sekavalta, mutta ei: Wyld kuljettaa tarinaa - ja lukijaa! - taidokkaasti. En eksynyt matkalla kertaakaan.

Kaikki laulavat linnut on täynnä upeita lauseita ja kielikuvia. Vaikka näin: "Kärpäset juovat silmänurkistani" tai näin: "Sisimpäni meni kallelleen ja muutti suuntaa kuin kalaparvi". Wyldin kieli on kaunista, mutta myös rosoista ja karheaa. Kaikkein herkkäsieluisimmille en tätä kirjaa suosittelisi, sillä Wyld ei suinkaan kainostele kirjoittaessaan esimerkiksi kuolevista eläimistä tai prostituutioon ajautuneiden naisten kokemuksista. 

Karuuden vastapainoksi Wyld on kuitenkin myös hulvaton, hauska ja äärimmäisen terävä. En tiedä miksi, mutta minua nauratti kovasti esimerkiksi se, että kirjassa naisen nimi on Jake ja miehen nimi Clare. Wyld leikittelee muutenkin sukupuolirooleilla ja kuvaa perin taidokkaasti sitä, miten saarella yksin asuvaan nuoreen naiseen suhtaudutaan. 

Jake on liki täydellinen romaanihahmo: ristiriitainen, kaikkia ennakkoluuloja rikkova. Kun Jake "hymyilee niin että hampaat näkyvät", tiedän olevani hänen puolellaan.

Wyld pyörittää muuten kirjakauppaa Lontoossa, täällä näin. Toivottavasti hän ehtii siinä sivussa edelleen myös kirjoittaa!

Ps. Kyllä, se Harper Leen kirja on melkein samanniminen kuin tämä: Kaikki taivaan linnut. Älkää sekoittako pienen bloggaajan päätä! 


__________________________
Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut
Alk. All the Birds, Singing (2013)
Suom. Sari Karhulahti
Tammi 2016
285 s.

3 kommenttia:

  1. "Lue ite!" on hyvä komento tämän kohdalla, lukijoita tälle kirjalle toivoisi. Kaikki laulavat linnut on tähänastisen kirjavuoteni vahvimpia lukuelämyksiä.

    VastaaPoista
  2. Heitin sinua palkintohaasteella.
    http://ullankirjat.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

    VastaaPoista