7. kesäkuuta 2016

Haaste: Blogger Recognition Award


Ulla haastoi minut turinoimaan hieman bloggaamisesta. Kiitän palkintohaasteesta! 

Ohjeet palkinnonsaajalle:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi.Okei, katsotaanpas.

Miten aloitin bloggaamisen

Kymmenisen vuotta sitten minulla oli blogi, jonka nimi taisi olla Maiskun blogi tai jotain muuta yhtä innovatiivista. Kirjoitin siihen niitä näitä, lähinnä omia kuulumisiani ja tekemisiäni. Purin graduahdistusta ja ehkä silloin tällöin kirjoitin jotain lukemistani kirjoistakin. Blogia seurasivat lähinnä ystäväni - taisin sulkea blogin siinä vaiheessa, kun tajusin, että se on tosiaan ihan kaikkien nähtävissä.

Sen jälkeen olen pitänyt salaista runoblogia, johon kirjoitin proosarunoa sydänverellä. Se on yhä olemassa, mutta päivittynyt viimeksi vuonna 2011. Linkkiä en tähän laita :D 

Muutama vuosi sitten käynnistelin ensimmäisen kerran kirjablogia. Opiskelin tuolloin kehitysmaatutkimusta ja rajasin blogin teeman erilaisiin kehityskysymyksiin. Kirjoitin pitkiä analyyttisia postauksia muun muassa Annu Kekäläisen Leiristä, Dambisa Moyon Dead Aidista ja Juha Suorannan Piilottajan päiväkirjasta. Blogin pitäminen oli motivoivaa, mutta myös stressaavaa. Blogi alkoi nopeasti määrittää lukemistani: en enää löytänyt tarpeeksi aikaa muulle kirjallisuudelle, koska kaiken luettavan piti liittyä jotenkin blogini teemaan.

Niinpä vuoden 2015 alussa aloitin tämän nykyisen kirjablogini, joka on minulle ennen kaikkea lukupäiväkirja: alusta, johon voin merkitä muistiin lukemisiani rennosti ja ilman stressiä. Blogi on myös oiva apuväline työssäni, jossa vedän mm. lukupiiriä, annan kirjavinkkejä ja teen lukuvalmennuksia. Ilman blogia minun olisi todella hankala muistaa, mitä olen viime aikoina tullut lukeneeksi.


Ohjeita aloitteleville bloggaajille

Koen itsekin olevani vielä aloitteleva bloggaaja, joka oppii koko ajan uutta ja ihastelee kokeneempien bloggaajien sivuja, tekstejä, osaamista, fiilistä. 

Tämä haaste on kiertänyt jo aika monessa kirjablogissa ja useampi bloggaaja on nostanut esiin omana itsenä olemisen. Sitä minäkin painottaisin: kirjoita siten kuin sinusta tuntuu, älä pohdi (ainakaan liikaa) mitä muut sinusta ajattelevat. Älä yritä olla jotain mitä et ole. Aitous ja rehellisyys on kiinnostavaa, pliisu hymistely ei.

Bloggaamisessa kannattaa olla myös kärsivällinen. Sitä kannattaa tehdä ennen kaikkea itselleen: siksi, että se on oma intohimo. Jos bloggaat vain siksi, että haluat heti hirveästi kävijöitä, näkyvyyttä, ilmaista kamaa ja kutsuja cocktail-tilaisuuksiin, joissa voit keikistellä pikkumustassa, et todennäköisesti jaksa blogata niin pitkään, että kaikkea tuota alkaisi sataa päällesi. 

Mieti myös, mitä oikeasti haluat sanoa koko maailman kuullen. Sinulla on vastuu kirjoituksistasi. Haluatko lytätä kotimaisen esikoiskirjailijan teoksen täysin vai yrittää poimia kirjasta edes jotain hyvää? Ja niin, sydänverellä kirjoitetut proosarunot kannattaa ehkä piilottaa salanimen taakse :)


Tämä haaste on varmaan kiertänyt jo lähes kaikilla, mutta sidon siteen silmilleni ja haastan nämä blogit:


10 kommenttia:

 1. Tämä kirjoittamasi kappale:

  Quote
  Bloggaamisessa kannattaa olla myös kärsivällinen. Sitä kannattaa tehdä ennen kaikkea itselleen: siksi, että se on oma intohimo. Jos bloggaat vain siksi, että haluat heti hirveästi kävijöitä, näkyvyyttä, ilmaista kamaa ja kutsuja cocktail-tilaisuuksiin, joissa voit keikistellä pikkumustassa, et todennäköisesti jaksa blogata niin pitkään, että kaikkea tuota alkaisi sataa päällesi.
  Unquote

  Putoan tuolilta!!! Voin tunnustaa, että 2,5 vuotta olen blogannut ja mitään ei ole vielä alkanut sataa, joten ei tosiaan pelkästään siinä toivossa kannata blogata, että tulee mahtavaksi ja kuuluisaksi. :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, joo :D Vähän eri motiivit täytyy olla kirjabloggaajalla. Tai varmaan bloggaajalla kuin bloggaajalla.

   Poista
 2. Kiitos, kun osallistuit. Sinun neuvosi on hyvät. Lyttääminen ei ole kivaa, tosin sekään ei ole kivaa, että ei uskalla sanoa mitään, että kehutaan jokainen ihanaksi. Yksi blogikirja risoi minua ajatuksillaan, siis tietokirja. Vielä vähemmän ymmärrän, että luen chick litin ja huokailen, että voih. Se pitää lukea eri tavalla.

  VastaaPoista
 3. Maisku, kiitän haasteesta. Kesäkuun aikana siihen vastaan. Iloitsen jutustasi, paljon samaa kuin itse ajattelen. Kun viisi vuotta sitten tämän keksin, ihmettelin, että nytkö vasta voi. Yhdistää lempiharrasteeni, lukemisen ja kirjoittamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ja kiva jos vastaat! Sinä oletkin jo kokenut konkari kirjabloggaajana, odotan tekstiäsi ja neuvojasi :)

   Poista
  2. Lähti lapsesta. Ihana blogisi - et neuvoja varmaan tarvitse! https://tuijata.wordpress.com/2016/06/12/blogger-recognition-award/

   Poista
 4. Muuten runoblogisi alkoi kiinnostaa, kun minullakin on 😻.

  VastaaPoista