1. heinäkuuta 2016

Katja Kallio: Säkenöivät hetketHangon kesä, ranta, kasino ja keksit. Ehkä juoksua kallioilla, varmasti kuohuvaa terassilla. Semmoisia juttuja on luvassa viikonloppuna! 

Olen virittäytynyt tunnelmaan lukemalla Katja Kallion viimeisimmän romaanin Säkenöivät hetket, joka sijoittuu Hankoon ja jossa pitsihuvilat, Tulliniemen ranta ja laivojen valloittama Itäsatama sykkivät tunnistettavina. Kirja sijoittuu vuosiin 1914 ja 1935-36, joten paljon kadonnuttakin se kätkee sisäänsä. 

Muistan jossain kuulleeni määritelmän, jonka mukaan Katja Kallio kirjoittaa chick litiä. Varmasti jotkut hänen varhaisemmista kirjoistaan solahtavatkin tuon määreen alle (ainakin Sooloilua, ehkä myös Kuutamolla), mutta Säkenöivät hetket on kyllä jotain aivan muuta.

Vakavaa, hienovaraista, tarkkaa, syvää.

On Inga, on Elly, on Beata. He ovat naisia kolmessa sukupolvessa. Heillä kaikilla on omat salaisuutensa, häpeänsä, himonsa - jotain kiellettyä; jotain sellaista, mikä tuntuu kuin väkisin tunkeutuvan heidän jokaisen elämään. Joku voisi sanoa, että se on virhe. Joku toinen voisi sanoa, että se on heikkous. 

Minä sanon, että se on jano. 

Kirjan alkupuolella, jossa katse on erityisesti Ingassa, kerronta laahaa hieman. Olen kirjoittanut muistilapulleni isoin kirjaimin: mihin tarina on oikein menossa? mitä Kallion yrittää sanoa? Vasta kun päästään sadan sivun paremmalle puolelle ja katse käännetään Ellyyn, palaset loksahtelevat paikoilleen ja Kallio asettelee tarjottimelle kaiken sen, mitä hän ihmisistä tietää, miten hän heitä lukee ja katselee. 

Mieleeni pulpahteli muistumia muun muassa Elena Ferranten Loistavasta ystävästäni, sillä myös Kallio näpyttelee tyylikkäästi niitä samoja siimoja, joita tyttöjen - sisarusten, ystävien - välillä kulkee. Kilpailua, mustasukkaisuutta, ihailua, uskollisuutta. 

Ja hyveellinen, se se on kuulkaa kaikkein hienoin adjektiivi, jonka tyttö voi itseensä 30-luvulla liittää. Hämmennys siitä, miten pienestä voi tytön ja koko perheen kunnia mennä, on hienovireisesti ja vähän ironisestikin kuvattu.

Säkevöivät hetket on kirja murentuvista haaveista, hiilloksena palavasta toivosta, itsensä kadottamisesta ja löytämisestä, valinnoista jotka määräävät koko elämän suunnan. Ja myös: niistä muutamista hetkistä, jotka tekevät elämästä elämisen arvoisen ja upean. Säkenöivänkin.

"Ja yhtäkkiä, aivan varoittamatta, hänen sisuksiaan pyyhkäisi sellainen hyvän olon aalto, jollainen syntyi vain hiekkarannalla, merestä ja helteestä ja kuumuudessa loimottavista männynoksista, ja aurinkovoiteen tuoksusta ja kauniista lauluista ja tupakan tuoksusta, ja joka oli yksi ihmiselämän kaikkein onnellisimmista tunteista." (s. 198)

Hyvän olon aaltoja viikonloppuun!

_______________________________
Katja Kallio: Säkenöivät hetket
Otava 2013
413 s.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti viikonloppusi oli upea! Hanko ainakin on, pitsihuviloineen ja rantaravintoloineen. Pidin tästä kirjasta: paljon tietoa, historiaa ja naiskohtaloita. Keksitehdas kai on Hangossa jo ihan muussa käytössä? Mutta Suomen aurinkoisin paikka se on silti. Talviasuinpaikkana, enpä tiedä... Katja Kalliosta kirjailijana luulen, ettemme ole nähneet vielä läheskään kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja, viikonloppu oli hieno ja Hanko pikkuinen paratiisi. Kaupunki oli täynnä eloa, ja siksi olikin aika uskomaton tieto, että siellä on asukkaita vain vajaa 9 000. Turisteja ja kesäasujia siis todella paljon, luulen.

   Keksitehdas taitaa tosiaan olla jo muussa käytössä, mutta kyllä esim. turisti-infossa vielä kovasti myytiin keksiaiheista kamaa :)

   Olen samaa mieltä kanssasi: Kallio on kiinnostava kirjailija, joka varmasti tulee vielä yllättämään lisää. Säkenöivistä hetkistä on jo kolme vuotta - ehkäpä pian on odotettavissa uutta romaania?

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Tämä oli kyllä yksi yllättävimmistä vedoista kirjailijoiden tuotantoputkessa! Pidin Säkenöivistä kamalasti, kun taas perinteistä chick litiä en oikeastaan koskaan lue. Siksi Kallio yllätti tällä piparkakkuisen makealla ihanuudella täysin! Ihana, ihana, ihana kirja! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tani, tämä yllätti minutkin, enkä malta odottaa, milloin Kalliolta ilmestyy uusi kirja! Chick lit ei oikein kiinnosta, mutta tämmöistä vakavampaa ihmistutkielmaa lukisin kyllä mielelläni lisää. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Hei Maisku! Blogissamme on sinulle Eläköön essee! -haaste. Käy kurkkaamassa haaste ja ohjeet tästä: http://kirsinbookclub.com/kirjat/elakoon-essee-tommi-melender-onnellisuudesta/ Terveisin Airi/Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Airi, ja kiitos haasteesta! Juuri nyt ei ole mitään esseekokoelmaa työn alla, mutta pidän silmät auki. Tuo Melenderkin kyllä kovasti kiinnostaisi.

   Poista