30. lokakuuta 2016

Kuvatunnelmia Helsingin Kirjamessuilta 2016


WSOY:n ja Tammen järjestämällä bloggariaamiaisella oli tupa täynnä lauantaina! Kirjabloggareiden kanssa jutustelivat kirjailijat Hannu Mäkelä, Riitta Jalonen, Claes Andersson, Anja Snellman ja Tuula-Liina Varis. Mieleen jäi erityisesti Anderssonin lausahdus "Jos ei sanalla voi vaikuttaa maailmaan, niin millä sitten? Kirjallisuus on välttämätöntä." 

Kriitikkobattlessa Otso Kantokorpi ja Maaria Ylikangas arvioivat teoksia lyhyiden lukunäytteiden perusteella. Hauska idea, mutta puoli tuntia oli aivan liian lyhyt aika: kriitikot alkoivat vasta lämmetä, kun piti jo lopettaa! Juontajina Maria Säkö ja Aleksis Salusjärvi.

Aloitin sunnuntaipäivän osallistumalla lukupiiriin, jossa keskusteltiin Rosa Meriläisen Osteri-romaanista. Paikalla oli Meriläisen itsensä lisäksi myös Teoksen kustannustoimittaja Jussi Tiihonen. Keskustelu avarsi kirjan maailmaa ja selkeytti huimasti omaa lukukokemustani. Olen samaa mieltä kuin moni muukin lukupiiriin osallistunut: tämä kirja vaatisi ainakin pari lukukertaa, että sen kaikki kerrokset tajuaisi. Yksi kiinnostava yksityiskohta oli mm. se, että Meriläinen opiskeli Hilary Mantelin kerrontatekniikkaa kuvatakseen uskottavasti 1800-luvun lopun seurapiirejä.

HS:n esikoiskirjapalkinnon finalistit lavalla: Aura Nurmi, Inkeri Markkula, Minna Rytisalo, Soili Pohjalainen, Aino Kivi, Jan Forsström, Paperi T., Hanna Weselius ja Tuomas Juntunen. Kuvasta puuttuu Johannes Ekholm. Ehdokaskirjoista olen ehtinyt lukea vasta Rytisalon Lempin ja Weseliuksen Alma!n. Lukulistalla ovat vielä ainakin Kiven Maailman kaunein tyttö sekä Forsströmin Eurooppalaisia rakastajia. Sitä, kuka palkinnon tänä vuonna voittaa, en osaa yhtään veikata, mutta olen yllättynyt, että Antti Ritvasen Miten muistat minut ei yltänyt finalistien joukkoon lainkaan!


Kirjailijat Riitta Jalonen, Anna-Kaari Hakkarainen, Annamari Marttinen ja Salla Simukka sunnuntai-illan yhteishaastattelussa. Ilahduin mm. siitä, miten Hakkarainen kertoi käyvänsä inspiraationhakuretkillä taidegallerioissa. Olen jokseenkin pihalla siitä, mitä lastenkirjallisuudessa tapahtuu, mutta Simukan uutuuskirja Sisarla kuulosti todella kiinnostavalta ja tärkeältä teokselta.


Sydäntä lämmittävä muisto tämän vuoden messuilta. Kristallipalatsi on upea kirja, lukekaa!


Tässä kaikki messuostokseni. Vähällä pääsin! Nyt huokaan syvään oman kodin hiljaisuudessa - ei enää ihmismassoja, jonottamista eikä muutakaan kuhinaa ja huminaa. Lukuvuorossa tällä hetkellä Kristina Carlsonin William N. päiväkirja - sopivan seesteistä luettavaa tähän hetkeen.

Kiitos Helsingin Kirjamessut! Ehkäpä taas ensi vuonna.

6 kommenttia:

 1. Ei mitään ehkä vaan kyllä. Kiitos messuseurasta! Tuo Peppen kirja kiinnostaa minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Olet aina niin ihana ja inspiroiva! Ja joo, ostin Peppen kirjan paitsi siksi että kiinnostaa, myös siksi että yritän tsempata vähän ruotsin taitojani. Olen lukenut vasta esipuheen.

   Poista
 2. Voi vitsit mitä esikoiskirjailijoita! Riittäisipä aika kaikkien lukemiseen :)
  Tässä muuten linkki kirjoittamaani arvosteluun Salla Simukan Sisarlasta, jos kiinnostaa: http://suomilukee.fi/salla-simukka-sisarla-seikkailu-toisessa-maailmassa-arvio/ Kirja oli aika namu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma, niinpä! Tänä syksynä on tullut jotenkin ihan erityisen paljon kiinnostavia uutuuskirjoja ja on kauheaa, ettei niistä ehdi lukea kuin pienen osan. Kiitos Sisarla-linkistä - jos jonkun lastenkirjan luen tänä vuonna niin se voisi olla vaikka tuo :)

   Poista
 3. Aika vähällä tosiaan pääsit ostosten suhteen! Niin minäkin, mutta taisin silti ostaa puolet enemmän kirjoja. :)

  Ihanat messut, taas kerran. Monta hyvää keskustelua, kohtaamista, kirjaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, heh joo. Ostan nykyään ylipäätään melko vähän kirjoja, koska tilapula yms. E-kirjat tässä mielessä helpompia - onneksi sellainenkin vaihtoehto nykyään on. Ja kyllä, messut olivat hienot, joskin myös väsyttävät :)

   Poista