14. lokakuuta 2016

Tärpit Helsingin Kirjamessuille 2016Messukuhinaa vuoden 2015 Helsingin Kirjamessuilta

Helsingin Kirjamessut lähestyvät! Messuja vietetään 27.-30.10.2016, ja neljään päivään mahtuu järisyttävä määrä ohjelmaa: kirjailijahaastatteluja, lukupiirejä, paneelikeskusteluja, runo non-stoppeja ja ties mitä. Itse ehdin messuille lauantaina ja sunnuntaina, joten olen paneutunut messuohjelmaan lähinnä niiden osalta. Tässä omat tärppini viikonlopun messuhulinaan!Lauantai 29.10.


Klo 11.30-12.00 Suomen Kirjailijaliitto esittää: Tyhjän paperin pelko (Takauma-lava)
Anna-Kaari Hakkarainen ja Johannes Lahtinen kertovat, miten onnistuivat voittamaan esikoiskirjaa seuranneen tyhjän paperin kammon. Miten seuraavien kirjojen kirjoitusprosessi erosi esikoisesta? Tämä kiinnostaa mm. siksi, että sain juuri luettua Anna-Kaari Hakkaraisen kolmannen romaanin Kristallipalatsi, ja se oli mieletön! (bloggaus tulossa lähiaikoina, kunhan saan ajatukseni kasattua)

Klo 12.00-12.30 Kriitikkobattle (Kirjakahvila)
Kirjallisuuskriitikot ottavat mittaa toisistaan! Battlessa keskustellaan kirjoista, kriitikoista ja kritiikin merkityksestä. Superkiinnostavaa!

Klo 12.30-13.30 Parnasson Kirjallisuus nyt! -kirjallisuuskeskustelu (Kullervo-lava)
Sirpa Kähkönen, Antti Hurskainen ja Touko Siltala vetävät yhteen kirjavuoden suuntia Suomessa ja maailmalla. Karo Hämäläinen juontaa.

Klo 13.00-14.00 Luovuutta, hulluutta, naiseutta (Aleksis Kivi -lava)
Yle Radio 1:n Lukupiiri tuo lavalle L. Onervan Mirdjan. Mirdjasta keskustelevat Kaisa Pulakka, Juha Hurme ja Rosa Meriläinen. Luin Mirdjan tänä syksynä oman lukupiirini kanssa, joten siksi(kin) tämä kiinnostaa kovasti. Ja en malta odottaa, että näen Hurmeen ja Meriläisen yhdessä lavalla!

Klo 14.00-14.30 Klas Östergren: Twist (Katri Vala -lava)
Ruotsalaisen Klas Östergrenin tänä syksynä suomennettu Twist-romaani odottaa hyllyssäni lukemista. Tunnen kirjaa kohtaan hentoista mielenkiintoa - ehkäpä tämän esiintymisen jälkeen saan inspiraation tarttua siihen. Östergreniä haastattelee Touko Siltala.

Klo 14.30-15.00 Käsikirjoituksesta kirjaksi (Eino Leino -lava)
Mitä tapahtuu kustantamossa sen jälkeen, kun käsikirjoitus on päätetty julkaista? Tämä kiinnostaa erityisesti siksi, että keskustelemassa on myös S & S:n toimituspäällikkö Johanna Laitinen, joka vetää Jonna Tapanaisen kanssa aivan loistavaa Sivumennen-kirjallisuuspodcastia. Olen täysin koukussa kyseiseen podcastiin, sillä sen naiset ovat paitsi hauskoja ja fiksuja, he nostavat aina esiin juuri niitä kirjoja, joita itsekin luen tai haluaisin lukea! Koen syvää sielujen sympatiaa!

Klo 16.00-16.30 Image esittää: Hyvinvointivaltion sokeat pisteet (Minna Canth -lava)
Tommi Melender, Riku Korhonen, Kati Hiekkapelto ja Pirkko Saisio keskustelevat hyvinvointivaltion asemasta ja tulkinnoista suomalaisessa kirjallisuudessa. Mitkä kirjat ja kirjailijat nousevat esiin? 

Klo 16.30-17.00 Mark Levengood: Vasten auringon siltaa (Aleksis Kivi -lava)
Lyhyesti: Ei ole parempaa tapaa päättää messupäivää kuin  Mark Levengoodin ilo, nauru ja lavasäteily!Sunnuntai 30.10.


Osallistun sunnuntaiaamuna Rosa Meriläisen Osteri-romaanin lukupiiriin klo 10.15-11.45.


Sen jälkeen kirmaan näitä ohjelmatärppejä kohti:

Klo 12.00-12.30 Pajtim Statovci: Tiranan sydän (Katri Vala -lava)
Tiranan sydän oli Epos e-lukupiirimme syksyn aloituskirja. Pidin kirjasta valtavasti, mutta kysymyksiäkin jäi. Toivon, että ehdin kuuntelemaan kirjailijaa.

Klo 12.30-13.30 Uudet äänet - kenen tarinan saan kertoa? (KirjaKallio)
Tämä on kysymys, mistä on pöhisty ehkä eniten koko kirjavuotena: kuka saa kertoa kenenkin tarinan? Kallion lukiolaiset haastattelevat mm. Maryan Abdulkarimia ja Koko Hubaraa.

Klo 13.30-14.00 Lumi (KirjaKallio)
Tämä kiinnostaa ja koskettaa. Vilja-Tuulia Huotarinen kertoo, miten hän viimeisteli ystävänsä Seita Vuorelan viimeiseksi jääneen teoksen Lumi.

Klo 14.00-14.30 HS Tähtihetki: Pirkko Saisio (Aleksis Kivi -lava)
Klo 14.00-14.30 Tommi Melender: Onnellisuudesta (Katri Vala -lava)
Pirkko Saisio puhuu uusimmasta romaanistaan Mies, ja hänen asiansa. Kirja on tulossa minulla lukuun toivottavasti pian - olkoonkin, että alan kokea hiljalleen melko rajua syksyn uutuuskirjaähkyä. Tässä kohtaa sunnuntai-iltapäivää toivoisin myös voivani monistua, sillä samaan aikaan Saision kanssa lavalla on Tommi Melender, joka pohtii onnea ja onnellisuutta esseekokoelmansa pohjalta.

Klo 14.30-15.00 Suomen Kirjailijaliitto esittää: Kriisien Eurooppa (Takauma-lava)
Elina Hirvonen, Emma Puikkonen ja Jani Saxell pohtivat, miten Euroopan kriisit näkyvät tämän hetken kirjallisuudessa. Aivan erityisesti kiinnostaa Puikkosen kuuleminen, sillä hänen teoksensa Eurooppalaiset unet oli yksi viime kevään mieleenpainuvimmista lukukokemuksistani.

Klo 15.30-16.30 HS: Esikoiset lavalla (Aleksis Kivi -lava)
Tämä on minulle melkein jo klassikko. Tarkistan messuohjelmasta aina ensimmäisenä, milloin HS:n esikoiskirjapalkinnon finalistit ovat lavalla ja suunnittelen muun ohjelmani sen ehdoilla. Finalisteja ei ole vielä julkistettu, mutta uskallan veikata, että listalla ovat ainakin Antti Ritvasen Miten muistat minut, Hanna Weseliuksen Alma! ja Minna Rytisalon Lempi.

Klo 16.30-17.30 Elämän käännekohdat (Aino-lava)
Riitta Jalonen, Anna-Kaari Hakkarainen, Annamari Marttinen ja Salla Simukka keskustelevat käännekohdista kirjoissa ja elämässä. Upea kööri lavalla - tähän lienee hyvä päättää tämän vuoden messut!

Vuoden 2015 HS:n esikoiskirjapalkinnon finalistit messulavalla. Screenillä Katja Raunio.

5 kommenttia:

 1. Hyvä ohjelma. Taidan tehdä siitä omankin ohjelmani. Latasin aiemmin kirjamessujen appsin ja tein sinne suosikkilistan, mutta mikä lie bugi sai aikaan, että seuraavan kerran kun avasin appsin koko listani oli kadonnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva jos kelpaa. Mä en jaksanut ruveta appsin kanssa säätämään ollenkaan - ilmeisesti onneksi :) Nähdään messuilla!

   Poista
 2. Maisku, waude, mikä tiivistys! Sunnuntai-iltapäivästä on tullut kirjamessukiroukseni, silloin on aina joku minulle tärkeä, kun olemme jo matkalla kotiin. Messukestävyyteni on nyt aikaisempaa heikompi kiitos tämän välisarjan kesän ja leikausten, joten vaikka saavumme jo la hotelliimme ja illastamme nuortemme kanssa, olemme messuilla vain lauantain, mikä on aivan liian vähän! Riitta Pulkkinen sunnuntaina olisi nyt ollut mun juttuni. Missä mahtaa luurata Pyhän pedon kirjoittaja...Olen kolme kertaa jo tilannut painetun käsiohjelman, mutta ei vain ole näkynyt.

  Ota kii ja moikataan, jos tunnistat!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, harmillista että messuilusi jää tänä vuonna lyhyeksi. Mutta toivottavasti se lyhytkin hetki on tunnetta täynnä! En usko, että itsekään välttämättä jaksan koko tätä ohjelmaa läpi juosta, sillä messuhumina on aika väsyttävää. Mutta yritän niin paljon kuin jaksan. Ja jos tunnistan, huikkaan kyllä!

   Eikö teidän paikallisessa kirjastossa ole messuohjelmia jaossa? Ehkä ne ovat vain pk-seudun kirjastoissa. Sähköistä ohjelmaa on aika raskasta lukea.

   Poista
  2. Sinä sen sanot: messuhumina! Mieheni hermostuu niihin kovaäänisiin kuulutksiin ja silloin piipahdamme viinipuolelle pakoon hetkeksi. Kaksi kokonaista päivää vaatii jo hyvää kuntoa. Niin...aika monen kanssa on kuoharitreffit ja minulle ei tullut sitä bloggariapassia nauhoineen, vain pieni paperinpala. Ei takuulla ole aikaa hakea prsessiä. Luotan vain myös ensikertalaisten treffikaverieni tunistavan minut.

   Kävin siellä just hirveässä kiireessä eilen, joten en muistanut mitään. Hätä on ohi: kun saavuimme kaupoilta, minua odotti 3 ohjelmaa:) Minä en jaksa rasittaa itseäni koneita katsomalla yhtään enempää kuin on pakko. Selkävaivat helpottivat kun aloin lukea makuulta kuin teininä.

   <3

   Poista