11. marraskuuta 2016

Saku Tuominen: Hyvä elämä - lyhyt oppimääräRyhdyin lukemaan Saku Tuomisen pamflettimaista opusta Hyvä elämä - lyhyt oppimäärä töideni takia, mutta lopulta taisin lukea sitä myös hiukan ihan itseäni varten. Vaikka tässä satasivuisessa läpyskässä vedetäänkin mutkia suoriksi ja yksinkertaistetaan asioita, onnistutaan siinä kuitenkin sanomaan jotain oleellista onnellisesta - tai ainakin hyvästä - elämästä. 

Ja myös siitä, miksi onni ja unelmat tuntuvat toisaalta valuvan yhä kauemmaksi ja toisaalta muuttuvan sitä realistisemmiksi, mitä vanhemmiksi tulemme. 

Kun kysyimme viisivuotiailta heidän unelmistaan, kaikki innostuivat. Kun teimme saman testin aikuisille, suurin osa jähmettyi. Yksi suunsa auki saanut paljasti unelmoivansa siitä, että ehtisi lukea hyvän kirjan. Se on ihan hieno tavoite. Mutta onko se unelma? 
Kuten yksi lapsi sanoi: "No ei se ainakaan kovin unelmamainen unelma ole." Ja kysyi heti perään: "Miksei se lue sitä kirjaa?" (s. 15-16)

Tuominen kirjoittaa sitku-elämästä ja ilmeisesti perin yleisestä tunteesta, että elämä lipuu käsistä. Hän puhuu positiivisen elämänasenteen ja rohkean unelmoinnin puolesta, ja muistuttaa että loppupeleissä tekeminen, kehittyminen ja uuden oppiminen tuovat paljon enemmän mielihyvää ja onnea kuin asioiden omistaminen. 

En voisi olla enempää samaa mieltä!

Tällaisista "elämäntaito-oppaista" voi tulla helposti vähän ärtynyt olo, mutta Tuomisen teksti ei ole mitenkään ylipirteää eikä ylenkatsovaa, vaan pikemminkin ymmärtävää, kannustavaa ja innostavaa. Hän tunnustaa, että pelkääminen, käpertyminen ja varman päälle pelaaminen ovat ihmiselle luonnollisia toimintatapoja, mutta usein juuri niiden ylittäminen tuo sen kaikkein parhaimman fiiliksen. 

Tuominen kehottaakin varaamaan unelmoinnille aikaa joka viikko ihan samalla tavalla kuin varaamme ajan zumballe tai siivoamiselle. Kun uskallamme unelmoida, alamme nähdä myös mahdollisuuksia. Loputtomasti mahdollisuuksia.

Ja sitten siitä tulee tällainen kehä:

Kuva kirjan sivulta 85.

________________________________
Saku Tuominen: Hyvä elämä - lyhyt oppimäärä
Paasilinna 2013
103 s. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti