16. joulukuuta 2016

Kolme kirjaa, jotka aion lukea jouluna


Töiden, reissujen ja pikkujoulujen uuvuttama bloggaaja haaveilee täällä nyt kuuden päivän mittaisesta joululomasta, joka alkaa tasan viikon päästä.

Tässä kolme kirjaa, jotka aion lukea jouluna. Lukemisen oheismateriaaleihin kuuluu toki myös glögiä, pienpanimoiden oluita, överimäärä suklaakonvehteja sekä joku superhelppo kutomishommeli.


Hannele Mikaela Taivassalo: Viisi veistä Andrei Kraplilla (2008)


Luin pari viikkoa sitten Hannele Mikaela Taivassalon tänä syksynä ilmestyneen romaanin In transit, ja sen aiheuttaman hurmoksen vallassa päätin lukea lisää Taivassaloa. Viisi veistä Andrei Kraplilla voitti ilmestymisvuonnaan Runeberg-palkinnon - en tiedä, missä puskassa pääni on silloin ollut, mutta en muista kuulleeni edes kirjan nimeä (ja miten hieno nimi!) koskaan aiemmin. 

Noh, joka tapauksessa uskon, että edessäni on taas huikea lukukokemus. Kirjan takakansi kertoo näin: "Viisi veistä Andrei Kraplilla on upea kauhuromanttinen kertomus, jonka ytimessä ovat halu, kaipaus ja lähteminen. Se pohtii, mitä on rakastaa, tulla jätetyksi - tai jättää ja tulla takaisin."


Laura Lindstedt: Oneiron (2015)


Kuluneen vuoden aikana olen joutunut valehtelematta kymmeniä kertoja tilanteeseen, jossa on puhuttu viime vuoden Finlandia-voittajasta Oneironista, ja itse olen vain pyöritellyt silmiäni tai vaihtoehtoisesti nyökytellyt ja hymistellyt mukana ja yrittänyt esittää, että tiedän mistä puhutaan. Ovat olleet vähän noloja hetkiä ne.

Mutta jos nyt joku vielä ensi vuonna haluaa Oneironista puhua, niin I will be ready!


bell hooks: Rakkaus muuttaa kaiken (2016)


bell hooks on minulle tuttu nimi naistutkimuksen opinnoista. Tähän hänen hiljattain suomennettuun teokseensa törmäsin Sivumennen-podcastissa ja päätin ottaa kirjan lukulistalleni.

Syksyn aikana olen huomannut, että kaipaan nyt kaunokirjallisuuden rinnalle jotain tietopohjaista, faktaa ja tutkimusta. Ehkä myös esseemäisyyttä, pohdiskelevuutta. Uskon, että tämä rakkautta ilmeisen monipuolisesti ja haastavasti käsittelevä teos istuu tähän kaipuuseen oikein hyvin. Ote takakannesta: "Rakkaus muuttaa kaiken myllertää totutut ajatusmallit ja synnyttää rakastajissa elämänmittaisen halun miettiä rakastamisiaan."


***

Miltä teidän joulun lukusuunnitelmat näyttävät? Odotatteko ehkä lahjapaketista jotain tiettyä kirjaa?


6 kommenttia:

 1. En ole valinnut joululukemisia, olen lupautunut äidille apukokiksi, joten luultavasti kaivan vanhempien kirjakaapista jotain kiinnostavia aarteita luettavaksi ja/tai sitten luen puhelimesta e-kirjaa. Ehkä valitsen jonkin kirjan mukaankin, sillä paketeista tuskin löytyy kirjoja. En osannut valita pyydettävää ja pyysinkin verhot, lakanoita ja rahaa...Pääsenpähän joulun jälkeen shoppailemaan kirjoja.

  Sulla on hienot valinnat joulukirjoiksi! Saa nähdä mitä itse löydän vanhempien kaapista.

  Mukavaa joulun odotusta,
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, toivottavasti löydät mukavia lukuaarteita vanhempiesi kaapeista! Ja heh, ehkä parasta onkin just tuo, että pääsee itse shoppailemaan omat kirjansa: kirjakaupoissa fiilistely on ihanaa!

   Kivaa joulua teillekin :)

   Poista
 2. Oneiron - vähän samat kokemukset kuin sinulla, mutta enpä ole vielä kirjaan tarttunut.

  Odotan ainakin Kazuo Ishiguron uusinta, mutta eihän sitä koskaan varmasti tiedä, mitä paketeissa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, mä en oikeastaan tiedä, miksi en ole tullut lukeneeksi Oneironia jo aiemmin. Mulla on ollut se jo kahdesti lainassa, mutta en vain ole "ehtinyt" - ts. olen priorisoinut muita kirjoja. Jännä sinänsä, sillä olen aika varma, että Oneiron on kuitenkin kirja, josta tulen pitämään ja josta varmasti vaikutun.

   Kiitos kommentistasi ja rentouttavaa joulua! Toivottavasti Ishiguroa paljastuu paketista :)

   Poista
 3. Eipä siihen joulunpyhiin kovin paljon luettavaa mahdu, mutta pari jouluaiheista kirjaa mulla on jemmassa ja niistä ainakin Dickensin Saiturin joulun haluan ehtiä lukea, ajattelin sitä samalla klassikkohaasteeseen 😉

  Oneiron oli mulle oikein positiivinen lukukokemus, mutta toisaalta ymmärrän miksei se ole ollut kaikkien kirja.

  Joululahjoja meillä ei vaihdella :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, totta - joulu on tänä vuonna ikävän lyhyt. Itse onneksi sain siihen ympärille muutaman lomapäivän lisää, joten uskon että nämä kolme kirjaa on ihan mahdollista selättää siinä ajassa :)

   Ihana ajatus lukea Saiturin joulu jouluna! Ja kiitos kun muistutit: pitää tosiaan klassikkohaastettakin jo pian ryhtyä miettimään. Tällä hetkellä suunnitelmissa lukea siihen Sieppari ruispellossa.

   Kivaa joulua, Jane!

   Poista