30. joulukuuta 2016

Patti Smith 70 vuotta! Mitä punkin ylipapitar lukee?


"Miten meistä tuli niin pahuksen vanhoja? sanon nivelilleni ja raudanvärisille hiuksilleni. Nyt olen vanhempi kuin läheiseni, ystäväni, jotka ovat jo poissa. Kukaties elän niin pitkään, että New York Public Library joutuu luopumaan Virginia Woolfin kävelykepistään. Pitäisin siitä hyvää huolta ja ajattelisin häntä - ja kiviä hänen taskussaan. Mutta omaa elämääni jatkaisin. En suostuisi luopumaan kynästäni." (M Train, s. 257)Patti Smith täyttää 70 vuotta tänään 30.12.2016! 

Ihan järisyttävästi onnea sinä upea nainen, roolimallini ja tyyli-idolini jo parinkymmenen vuoden ajalta! 

Pattin kanssa olen itkenyt ja nauranut, tanssinut ja juossut, epäröinyt ja rohjennut. Henkseleihin en ole vielä itse pukeutunut, mutta niinä päivinä, kun en jaksaisi millään sheivailla, ajattelen Easter-levyn kantta ja annan hapsottaa. 

***

Vierailin joulukuun alkupuolella Tukholman Kulturhusetissa, jossa on esillä Patti Smithin Eighteen Station -valokuvanäyttely (19.2.2017 asti). 

M Train -kirjasta tutut mustavalkoiset Polaroid-kuvat oli aseteltu väljästi valkoiseen galleriatilaan, tunnelma oli harras ja jännittynyt. Pääsin hiljentymään muun muassa Sylvia Plathin ja Jean Genet'n haudoille, näin kuvan nukkuvasta Johnny Deppistä(!) ja pystyin lähes kuulemaan, miten Hermann Hessen kirjoituskoneen näppäimet napsuivat. 

Upein yksityiskohta näyttelyssä oli kuitenkin pieni kirjastohuone, jonka kokoelma oli Smithin toiveiden mukaan kerätty. 

Smith on aina puhunut kirjallisuuden puolesta ja korostanut, miten valtava vaikutus kirjoilla on ollut myös hänen omaan uraansa ja taiteeseensa. 

Mitään valtaisia yllätyksiä kirjastohuone ei Smith-fanille tarjoillut: mukana oli niin Bolañot, Rimbaudit, Ginsbergit kuin Burroughsitkin (joskin Jo Nesbon teokset hieman ihmetyttivät...*). 

Yhtä kaikki, sukellus Smithin kirjamaailmaan oli upea kokemus. 

Niin upea, että päätin juhlistaa Smithin pyöreitä vuosia ottamalla vuoden 2017 lukulistalleni ainakin muutamia kirjastohuoneesta löytyneitä kirjailijoita. Esimerkiksi näitä:

mm. Bertolt Brecht, André Breton, Emily Brontë, Charlotte Brontë
Albertine Sarrazin, Bruno Schulz, W. G. Sebald
Mm. Arthur Rimbaud, Fernando Pessoa, Sylvia Plath, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Marcel Proust, Oscar Wilde
Haruki Murakami, Vladimir Nabokov
Marguerite Duras, Federico Garcia Lorca, Jean Genet

Smithin suosikkikirjalistauksia löytyy esimerkiksi täältä ja täältä. Myös lukemalla M Train -kirjan saa jo aika hyvän kuvan Smithin kirjallisesta mausta ja vaikutteista - suosittelen!

Vielä kerran: Happy Birthday, Patti Smith! Thank you for being in the world and for being so amazing! <3

________________________

*galleristi selitti, että Nesbon tuotanto oli otettu  mukaan siksi, että Smith on antanut äänensä Nesbon Blood on Snow -teoksen äänikirjaan. Smith on myös tunnettu siitä, että hän pitää dekkareista ja rikossarjoista - Nesbon teoksia hän on kuulemma kuitenkin moittinut liian rankoiksi.

8 kommenttia:

 1. Olen lukenut Ihan kakaroita, mutta M-train löytyy vielä lukemattomana hyllystä. Ihana Patti Smith! <3

  Hyvää uutta vuotta, Maisku, ja kirjaisaa vuotta 2017 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Mahtavaa ja kirjaisaa uutta vuotta sinullekin <3

   Poista
 2. Oi ptääpä lisäillä M-Train lukulistaan. En ole näihin kirjoihin tutustunut, mutta dokumentti Dream of life oli upea ja Pattin musiikkia olen kuunnellut paljon. Lemppari on vuodesta toiseen Frederick. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henni, suosittelen lämpimästi :) Dream of life on hieno - pitäisikin katsoa se taas!

   Vai että Frederick :D Noh, siitä huolimatta: Ihanaa alkavaa vuotta, Henni!

   Poista
 3. Sun Patti on mun David, vaikka on Patti mullekin paljon ja tämä vuosi oli huima Patti-vuosi, kun pääsin hänen kanssaan ihan nokitusten. Ah!

  Aika monia olen Pattin suosikeista lukenut ja aika monien niistä lukemisesta on kulunut jo hyvä tovi. Lainasin just eilen mm. Bolanon Amuletin. Jos sen nyt saisi johonkin lukuväliin tungettua.

  Ihastuttava postaus ja kunnioittavasti Patti Smithin tyylissä. Hyvää synttäriä hänelle! Toi sun "thank you for being so amazing" on ihanasti todettu. Liikutus!

  Kiitos Maisku kirjajutuista tänä vuonna ja höyrytään ensi vuonna lisää. Oletko huomannut, että Sivutiellä-blogin Sirrillä on menossa feministinen lukuhaaste. Ajattelin, että se varmaan kiinnostaa sinuakin.

  Cheers!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih ja voih! <3

   Minäkin olen juuri tuota Amulettia pyöritellyt muuten käsissäni - siitä voisi olla vähän helpompi aloittaa Bolanoon tutustuminen kuin 2666:sta :)

   Ja hei kiitos tuosta Sirrin lukuhaasteesta, multa oli mennyt ohi. Aika lyhyt haasteaika, mutta toisaalta haaste on niin laaja, että varmasti tulee kolmessa kuukaudessa jotain siihen sopivaa luettua.

   Kiitos Omppu tästä vuodesta, ja tosiaan: Jatketaan! Cheers!

   Poista
 4. Voi Patti<3 Mitäpä tähän muuta lisäämään. Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siihen tarvitse muuta lisätä :) Ihanaa uutta vuotta ja upeita lukuelämyksiä, Tiia <3

   Poista