17. tammikuuta 2017

Kevään 2017 uutuudet: 5 kirjaa, jotka on pakko lukea


Kuva: Pixabay

Kustantamojen kevätkatalogit ovat jälleen kerran täynnä aarteita. Muun  muassa Joel Haahtelalta, Satu Taskiselta, Ian McEwanilta ja Marisha Rasi-Koskiselta ilmestyy uusi romaani. Nyt Knausgårdeista puhuttaakin enemmän Linda Boström-Knausgård, jonka teos Tervetuloa Amerikkaan saadaan suomeksi helmikuussa. Miki Liukkonen pamauttaa kauppojen hyllyille kahdeksansataasivuisen järkäleen ja runoilijana tunnetulta Harry Salmenniemeltä ilmestyy ensimmäinen novellikokoelma. Kiinnostavia käännöskirjoja ovat mm. Petina Gappahin Muistojen kirja, Tom Malmquistin Joka hetki olemme yhä elossa ja Miranda Julyn Uimakoulu.

Itse aion lukea kevään uutuuksia kuitenkin hyvin tiukalla seulalla, sillä kuten #hyllynlämmittäjä-postauksessani kerroin, tavoitteenani on nyt lukea kirjoja, jotka ovat maanneet pitkään lukemattomina omassa hyllyssäni. 

Mutta tässä viisi kevään uutuuskirjaa, jotka on aivan pakko lukea:


Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (WSOY)

Kohkattu Napoli-sarja saa jatkoa! Viime keväänä luin sarjan ensimmäisen osan Loistava ystäväni, ja vaikka se ei vielä ihan täysin minua vakuuttanutkaan, kiinnostus on vahva. Tätä kakkososaa on myös monessa yhteydessä kehuttu koko sarjan parhaaksi. 


Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta (Siltala)

Kirjan nimi kertonee jo paljon. Norjalaisen Geir Gulliksenin romaani on 20-vuotisen avioliiton ruumiinavaus. Miksi ihanneliitto päättyy eroon? Kustantamon mukaan Gulliksen kertoo tarinan analyyttisesti ja runollisesti.


Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (Otava)

Ghanalaista kirjallisuutta suomeksi, yes please! Yaa Gyasin (s. 1989) esikoisromaania on ylistetty maailmalla ja kustantamon esittelytekstissä Gyasin kerrontaa verrataan Chimamanda Ngozi Adichieen ja Toni Morrisoniin. Todellakin: pakko lukea.

Zadie Smith: Swing Time (WSOY)

Smithin uutukaisesta on kohistu jo niin paljon, että se nousee lukulistani ykköseksi heti painolämpimänä. Yhdistän kirjan näin etukäteen vahvasti Elena Ferranteen, sillä myös Swing Timen keskiössä on kahden tytön ystävyys.

Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu (Otava)

Minä yksinkertaisesti rrrrrrakastin Teirin aiempaa romaania Talvisota: avioliittoromaani (2013), ja olen siitä asti odottanut kuumeisesti, milloin Teir julkaisee jotain uutta. Tänä keväänä odotus viimein palkitaan: kustantamon mukaan Tällä tavalla maailma loppuu on kesähuviladraama "kirjopesulla ja linkouksella".
6 kommenttia:

 1. Voisin itsekin valita kiinnostavien kirjojen joukosta ne muutamat, jotka on pakko lukea. Millään ei kaikkea voi ehtiä, kun on muutamat haasteet ja tarkoitus tosiaan oman hyllyn kirjoja lukea mahd paljon.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, aina tosiaan joutuu painimaan tuo rajallisen ajan kanssa: mitä lukea, mitä jättää pois. Nyt yritän tosiaan lukea uutuuksista vain ne kaikkein kiinnostavimmat, jotta tulisi luettua myös niitä oman hyllyn kirjoja ja "rästikirjoja", jotka ovat roikkuneet lukulistalla iäisyyden. Saapa nähdä miten käy :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Gulliksen, Gyasi ja Smith kirjastovarauksessa! Ja McEwan. Varmaan luen myös Ferranten, vaikken tolaltani ollutkaan aiemmasta. Teiriltä olen lukenut pari aiempaa, mutta hän on minulle kaukainen. Joel Haahtelan uusimman sain juuri lainaan! Taskisen uutuus on mennyt ohi, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, hyviä varauksia:) Myönnän, että Haahtela on minullakin yöpöydällä, vaikka en sitä tuohon viiden joukkoon nostanutkaan. Olen lukenut siitä jo nyt niin paljon hyvää, että ehkä on vain pakko lukea sekin.

   Minulle Teirin Talvisota oli todella vahva kokemus, ja vähän jännittääkin, lunastaako tämä uusi kaikki odotukset. Toivotaan! Kiitos kommentistasi.

   Poista