8. helmikuuta 2017

Rachel Cusk: OutlineKanadalaissyntyinen mutta nykyään Lontoossa vaikuttava Rachel Cusk on ollut osa tietoisuuttani muutaman vuoden ajan. Makuutin hänen vuonna 2009 ilmestynyttä The Bradshaw Variations -romaaniaan pitkään yöpöydälläni, mutta en lukenut sitä. Havahduin Cuskiin uudelleen viime kesänä, jolloin Omppu kirjoitti viekoittelevasti Cuskin Outline-teoksesta, joka ylsi myös Baileys Women`s Prize for Fiction 2015 -palkinnon lyhytlistalle. 

Ostin Outlinen omakseni viime elokuussa ja nyt - #hyllynlämmittäjä-haasteen innostamana - otin ja luin sen.

Ja.

Huh.

Täh?

Hyrisen tyytyväisyyttäni ja samalla olen kuin halolla päähän lyöty. Luin jotain todella hyvää en oikeastaan mistään.

Cusk nauraa räkäisesti sanalle "juoni". Yhtenäinen tarina - buahhahahahaa!

Outline on nimensä mukaisesti pelkkää ääriviivaa, luonnosta, hahmotelmaa. Minäkertoja on nainen, joka matkustaa helteiseen Ateenaan pitämään luovan kirjoittamisen kurssia. Vaikka hän on ainoa henkilö, joka kulkee koko kirjan läpi, hän ei silti ole kirjan päähenkilö. Tai oikeastaan: tässä kirjassa ei ole lainkaan päähenkilöitä. On vain joukko ihmisiä, jotka tulevat, puhuvat, menevät. Sillä, kuka puhuu, on lopulta aika vähän merkitystä.

Haluaisin kutsua Outlinea episodiromaaniksi, mutta en tiedä onko se oikea termi. Selitän: minäkertoja tapaa matkallaan lukuisia henkilöitä, jotka alkavat kertoa hänelle itsestään ja elämästään. Suhteistaan, perheistään, töistään. Hetkellisesti heistä tuleekin minäkertojia sen oman "episodinsa" sisällä. Nainen kuuntelee, kommentoi silloin tällöin. Haastaa ja kyseenalaistaa harkitusti, mutta osuvasti. Hän on kirjailija, hän osaa noukkia ihmisten tarinoista epäkohdat, häilyvyydet, suoranaiset valheet.

Naisessa on jotain, mikä saa ihmiset avautumaan. Se lienee hyvä ominaisuus kirjailijalle. Mietin, ovatko kaikki nämä avautumiset potentiaalista materiaalia naisen omiin teksteihin. Ja mietin myös, voisiko tämä kaikki tapahtua Suomessa. Kun opiskelijat yksi toisensa perään kertovat luokkahuoneessa ummet ja lammet omista asioistaan, tunnen oloni hieman epämukavaksi. Koko juttu tuntuu epäuskottavalta: ketkä oikeasti puhuvat noin paljon?

Ja samaan aikaan haluaisin kiivaasti olla osa tuota porukkaa. Sitä häpeilemätöntä puheen virtaa. Haluaisin repiä teipin oman suuni edestä ja avata solmun vatsani pohjalta. Antaa tulla.

Myönnän: Outlinen alussa kompuroin. Kesti aikansa, että aloin ymmärtää Cuskin ideaa. Että hyväksyin sen, että oikeasti tässä ei tule tapahtumaan mitään. Ja sitten riemu: näinkin voi tehdä! Näinkin voi kirjoittaa!

Onneksi Outline on omani, sillä piirsin sen täyteen merkintöjä. Paljon huutomerkkejä, paljon hymiöitä. Pitkää aaltoviivaa. Outline kertoo ihmisyydestä jotain oleellista, ja tekee sen siten, että suupielet kääntyvät hymyyn ja silmät kostuvat - samaan aikaan. 

Tänä vuonna Cuskilta on ilmestynyt romaani Transit, joka on eräänlainen jatko-osa Outlinelle. Menee lukulistalle.


Helmet-lukuhaaste: kirjan kannessa on sinistä ja valkoista

__________________________
Rachel Cusk: Outline
Vintage 2014
249 s.

8 kommenttia:

 1. Viekoitteleva on tämäkin kirjoitus, kiitos! Kyllä Cusk nyt pitää ottaa lukulistalle, vielä kun sunnuntaina löytyi Ompun blogista kiinnostava kirjoitus Transitista. Se on ilmeisesti jatko-osa, mutta "omista" kirjastoistani ei harmittavasti muuta löydy kuin se ja Bradshaw Variations. Kuulostaa tosin siltä, että voisi olla ihan hankinnan arvoinen tämä Outline :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nellu! En osaa sanoa, kuinka tiiviisti Outline ja Transit liittyvät yhteen - eli voiko ne lukea niin päin, että lukisi ensin Transitin ja vasta sitten Outlinen. Ehkä odotamme Ompun kommenttia tähän :)

   Cusk on kyllä kiinnostava tapaus - luulen, että haen The Bradshaw Variotionsin takaisin yöpöydälleni ja tällä kertaa myös luen sen :)

   Poista
 2. Tämä Cusk alkaa nyt kiinnostaa vähän vietävästi. Kuulostaa erikoiselta ja äärettömän mieleniintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Elina! Sitten vaan kirjaa varaukseen tai ostoskoriin :) Tämän yhden lukemani perusteella suosittelen lämpimästi.

   Poista
 3. Nytpä kirjoititkin sellaisen tekstin, että tästä kirjasta on pakko ottaa selvää! Luonnokset, ääriviivat ja hahmotelmat... kaikki, mikä ei ole ihan lukkoonlyötyö ja valmista, innostaa minua. Kiitos Maisku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, mahtavaa että onnistuin innostamaan! Tämä oli totta vieköön kiinnostava kirja - toivottavasti saat sen pian käsiisi! Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 4. Huomasin tämän postauksesi vasta nyt. Kuten tiedätkin, niin innostuin tästä aika lailla. Tuo sun täh? kiteyttää aika hyvin tämän kirjan.C

  Cuskin kirjoituksessa on jännää taikaa, vaikka niin kuin molemmat olemme todenneet, ei hän oikeastaan kirjoita mistään erityisesti. Mulle kävi tämän kanssa ihan sama siinä suhteessa, että alleviivailin paljon, jota en yleensä tee.

  Odotan jo jännityksellä, mitä trilogian kolmas osa tulee sisältämään, mutta en kyllä edes tiedä, milloin se ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, "täh?" on varsin usein ihan validi argumentti :) Hitsi, mulla on Transit kirjastossa varauksessa, mutta vähän näyttää etten koskaan saa kirjaa sitä kautta. Ehkä ostan senkin - en usko, että menee rahat hukkaan!

   Kiitos vielä, että innostit minut tämän pariin :)

   Poista