1. huhtikuuta 2018

Australiassa, osa 2: Kuusi kirjaa, jotka ostin


Katukirjasto Sydneyn Bondi Beachilla.

Mitä olisi matka ilman paikallisessa kirjakaupassa vierailua? Ei mitään! 

Kävin Sydneyssä kahdessa eri kirjakaupassa: ensin sympaattisessa Gertrude & Alice -kirjakauppakahvilassa, joka toimii Bondi Beachilla ja myöhemmin The Galeries -ostoskeskuksessa sijaitsevassa Kinokuniyassa, joka on valtavan kokoinen kirjataivas. 

Vietin molemmissa kaupoissa pitkän tovin, kiertelin hyllyjä nautiskellen ja poimin kirjoja syliini. Valikoimat huumaannuttivat! Olisin voinut tuhlata kaikki rahani kirjoihin, mutta valitettavasti tilanne oli tämä: matkalaukussa oli tilaa varsin rajoitetusti.

Mitä siis ostin?

Gertrude & Alice myy sekä käytettyjä että uusia kirjoja. Käytettynä mukaani tarttuivat Margaret Atwoodin Wilderness Tips ja Angela Carterin Love. Uutena ostin Deborah Levyn varhaisen romaanin The Unloved.Olen näistä ihan pähkinöinä! Deborah Levy on yksi suosikkikirjailijoistani; rakastin hänen mystistä Uiden kotiin -pienoisromaaniaan ja myös absurdin feminististä Hot Milk -romaaniaan. The Unloved on ilmestynyt alunperin jo vuonna 1994; kirjassa Ranskan maaseudulla lomailevien turistien bileet katkeavat, kun yksi heistä murhataan. Epäilen, että kyseessä ei silti ole mikään perinteinen dekkari...

Haastattelin helmikuussa kirjailija Katriina Rannetta Lahden pääkirjastossa ja hän kertoi, että Margaret Atwoodin novellikokelma Wilderness Tips on ollut hänelle erityisen tärkeä ja innoittava kirja. Minulle teos oli täysin vieras, mutta kun törmäsin siihen Gertrude & Alicen hyllyssä, tiesin että minun täytyi ostaa se omaksi. Jo kirjan nimi on ihana!

Angela Carter on kirjailija, johon minun on pitänyt jo pitkään tutustua. Gertrude & Alicen hyllyssä oli pitkä rivi hänen teoksiaan, ja syystä, jota en osaa sen kummemmin selittää, mukaani lähti Love-pienoisromaani (ilm. 1971). Kirja on kolmiodraama, tutkielma ihmismielestä, ihmissuhteista, konflikteista. 
Gertrude & Alicen vierailun jälkeen päätin, että en lähtisi Australiasta ilman australialaista (nyky)kirjallisuutta. Otin siis suunnaksi Kinokuniyan ja siellä homma olikin tehty minulle naurettavan helpoksi: kaupasta löytyi nimittäin erillinen hylly otsikolla "Australian literature"!

...tai no, helpoksi ja helpoksi. Australialainen kirjallisuus alkoi nimittäin vaikuttaa aivan mielettömän kiinnostavalta ja valitseminen oli käydä lähes ylivoimaiseksi. Lopulta ostin nämä kaksi: Georgia Blainin Between a Wolf and a Dog (2016) ja Lisa Gortonin The Life of Houses (2015). Molemmat kirjailijat ovat itselleni täysin vieraita eikä heidän teoksiaan ole suomennettu. Mutta nämä kuulostavat ihan sairaan kiinnostavilta! 

Blainin teos on Sydneyyn sijoittuva yhdenpäivänromaani. Sen päähenkilö Ester on perheterapeutti, jonka omat perhesuhteet ovat kuralla. Takakannen mukaan Blain - joka menehtyi vuonna 2016 - oli tunnettu voimakkaasta proosastaan. Kirjan kansikin on upea!

Lisa Gorton on runoilija; The Life of Houses on hänen ensimmäinen romaaninsa. Se kertoo paitsi perheistä, myös taloista joissa perheet asuvat. Takakannessa luvataan tarkkoja yksityiskohtia ja yllättäviä perspektiivejä - Gortonin tyyliä verrataan Henry Jamesiin ja Patrick Whiteen.
Ja heräteostoksena Kinokuniysta lähti mukaan vielä tämä: Joyce Carol Oatesin esseekokoelma Soul at the White Heat - Inspiration, Obsession, and the Writing Life. Esseissä Oates pohtii kirjoittamista ja kirjailijan elämää ja käy läpi lukuisten kirjailijoiden töitä klassikoista nykykirjallisuuteen. Mitä Oates ajattelee esimerkiksi Doris Lessingin, Julian Barnesin, Zadie Smithin tai Joan Didionin kirjoista? 

***

Mukavaa pääsiäisen jatkoa - minä menen nyt lukemaan!

2 kommenttia:

 1. Suloinen tuo katukirjasto! Törmäsin samanlaiseen muutama vuosi sitten Irlannissa.

  Angela Carter on niitä kirjailijoita, jonka tuotantoa aion lukea enemmän. Ostin The Magic Toyshopin Lontoosta hiihtolomalla reilu vuosi sitten ja kirjan outo tunnelma vei mukanaan. Sitten hassusti unohdin Carterin, joten tämä postaus toimi hyvänä muistuttajana.

  Australia oli varmasti elämys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katukirjasto oli tosiaan sympaattinen! Olen mielestäni nähnyt Englannissa/Skotlannissakin vastaavan, mutta se oli vain tehty vanhaan puhelinkoppiin :)

   Kiva, että onnistuin toimimaan Carter-muistuttajana. Luulen, että Lovessakin on outoutta odotettavissa - silmäilin jo kirjan alkua ja tunnelma on heti vähän salaperäinen.

   Australia oli hieno, vaikka toki kahdessa viikossa ehdin nähdä siitä vain pienen siivun. Jonain päivänä uudestaan :)

   Poista