22. kesäkuuta 2018

Cornwall, Cornwall - mitä pakkaan mukaani?


Olen lähdössä pian Englantiin, Cornwalliin, St. Ivesiin. Olen haaveillut Cornwallista jo monta vuotta - muistaakseni siitä asti, kun luin Tori Amosin omaelämäkerran Piece by Piece ja tajusin Amosin asuvan Cornwallissa. Olen katsellut kuvia vihreistä nummista, pauhaavasta merestä, jyrkistä kallioista, majakoista... ja nyt, ihan kohta, näen ne kaikki itse. Tiedän jo rakastuvani tuohon seutuun, tiedän sen olevan mielenmaisemani... 

...noinkohan tulen enää koskaan takaisin...

Ennen reissuun lähtöä aion lukea vielä ainakin Mila Teräksen romaanin Jäljet, joka kertoo Helene Schjerfbeckistä - tuosta taiteilijasta, joka asui St. Ivesissä vuosina 1887-1889 ja rakasti kaupungin valoa, merta, satamia. Hän maalasi St. Ivesissä muun muassa kuuluisan Toipilas-teoksensa. 

Kuva: Tomi Reunanen


Mutta mitkä kirjat aion pakata mukaan reissuun? 

Olen tehnyt tärkeää valintatyötä pitkään ja hartaasti ja päätynyt lopulta kolmeen teokseen. Täyttä sattumaa on, että kyseiset kirjat on mainittu myös tämän vuoden Hyllynlämmittäjä-postauksessani!


1) Lydia Davis: The End of the Story

Matkoilla luen mielelläni englanniksi - se on yksi syy, miksi päädyin valitsemaan tämän kirjan. Ja toinen - tärkeämpi! - syy on se, että amerikkalainen Lydia Davis on kirjailija, jota HALUAN lukea. Minulla on tutina, että tämä tiiviin ja nopean (ns. flash fiction) kerronnan mestari hurmaa minut. The End of the Story on romaani muistoista, romaani kertomisesta, romaani tulkinnasta: nainen muistelee jo päättynyttä rakkaussuhdettaan, mutta lukija ei voi olla varma, mikä on totta ja mikä muistojen vääristämää, mikä nyt jo pelkkää fiktiota.


2) Virginia Woolf: A Room of One`s Own

Tiesittekö, että Virginia Woolf vietti lapsuutensa kesät juuri St. Ivesissä? Cornwallilla on ollut merkittävä vaikutus Woolfin tuotantoon, ja St. Ivesissä sijaitseva majakka Godrevy Lighthouse on juuri se majakka, josta Woolfin Majakka-romaani sai innoituksensa! Siksi on itsestään selvää, että haluan lukea reissussa Woolfia. Matkakirjaksi päätyi tämä feministinen kirjoittamisen klassikko, jonka olen opiskeluaikoinani tenttinyt, mutta nyt haluan lukea kirjan uudelleen, rauhassa, vapaasti. Ehkäpä rannassa, josta on näkymä Godrevy Lighthouseen...


3) Susan Sellers: Vanessa & Virginia

Susan Sellers on paitsi kirjailija itse, myös kirjallisuudentutkija, joka on tutkinut paljon muun muassa Virginia Woolfin tekstejä. Vanessa & Virginia on romaani siskoista, joista toisesta tulee taidemaalari (Vanessa Bell) ja toisesta kirjailija. Woolf on kuuluisampi kuin Bell, mutta tässä teoksessa äänen saakin Vanessa: hän kirjoittaa tilannekuvia sisarusten elämästä, puhuttelee Virginiaa sinänä. Pieni selailu paljasti, että St. Ives mainitaan tämänkin kirjan sivuilla.


Kuva: Tomi Reunanen
2 kommenttia:

 1. Ooh, Cornwalliin olen ns. aina halunnut. Ja erityisen painokas ♥ Tori Amosille (Piece by Piece on ihana kirja, muuten). Olen fanittanut Toria 1990-luvun puolivälistä saakka jopa niin, että tein sivuaineen gradun hänen faneistaan. Ja sinä pääset Torin Englanti-maisemiin.

  Nauti Cornwallista: merestä, hyvistä kirjoista, St. Ivesistä, kaikesta!

  T. Lumiomenan Katja toisella Google-tilillään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja <3 Minäkin olen Tori-fani, en ehkä enää yhtä fanaattinen kuin nuorempana, mutta kyllä edelleen sykähdyttää ajatus, että pääsen tosiaan nyt Torin(kin) maisemiin. Mutta vau, sun gradu kuulostaa jännältä!

   Kiitos, nautin!

   Poista