26. kesäkuuta 2018

Päivän sitaatit Senecalta
"Ei aikamme ole vähäinen - tuhlaamme sitä paljon. Elämä on kyllin pitkä ja runsas, se riittää mitä suurimpien asioiden saavuttamiseen, jos vain sijoitamme sen viisaasti." (s. 26)

***

"Kaikki kiirehtivät elämäänsä, heidän ahdistuksensa tulee siitä, että he kaipaavat kiihkeästi tulevaisuutta ja ovat kyllästyneitä nykyhetkeen. Mutta se, joka kerää koko elämänsä omaan käyttöönsä, joka järjestää jokaisen päivänsä kuin se olisi koko elämä, hän ei sen enempää kaipaa kuin pelkää huomista." (s. 38)

***

"Olen usein ihmeissäni, kun näen ihmisten pyytävän toisiltaan aikaa, ja ne joilta pyydetään, ovat mitä suostuvaisimpia. Molemmat osapuolet kiinnittävät huomion vain siihen, mihin aikaa pyydetään, eivät aikaan itseensä. Sitä pyydetään niin kuin se ei olisi mitään, sitä annetaan niin kuin se ei olisi mitään. Kaikista asioista kallisarvoisimmalla leikitellään." (s. 39)

***

"Voidakseen tuntea itsensä on asetuttava testiin. 
Vain kokeilemalla saa selville, mihin pystyy." (s. 98)

***

"Puu ei tule sitkeäksi ja vahvaksi, jos sitä ei usein pieksä tuuli." (s.103)

***


_______________________________
Seneca: Elämän lyhyydestä 
Alk. noin 50 jKr.
Suomennos ja esipuhe Juhana Torkki
Otava 2018
111 s.

2 kommenttia:

 1. Olen suunnitellut tämän kirjan lukemista, koska kauan sitten koulussa äidinkielenopettajani suositteli minulle Senecaa, jonka ajatukset tulivat hänelle mieleen eräästä kirjoittamastani aineesta. Siinä esitin kyllä niin ylisyvällisiä ajatuksia, etten minä enää ihan niin edes ajattele... :) Mutta utelias olisin tutustumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, suosittelen kyllä tätä. Jo siksikin, että onhan se nyt kummallista, miten samanlaisia juttuja ihmiset yhä pyörittelevät mielessään kuin yli 2000 vuotta sitten! :) Juhana Torkin suomennos on sujuva ja hänen kirjoittamansa esipuhekin on upea - jo sen takia kannattaa tarttua tähän kirjaan.

   Kiitos kommentistasi!

   Poista