21. lokakuuta 2018

Tärpit Helsingin Kirjamessuille 2018


Kuva: Messukeskus Helsinki

Helsingin Kirjamessut järjestetään tuttuun tapaan Messukeskuksessa 25.-28.10.2018. Neljä päivää kirjahuumaa - ken jaksaa! Itse aion osallistua messuille vain perjantaina, joten keskityn tapahtumatärpeissänikin perjantaihin. Jutun lopussa kuitenkin yksi supertärppi muillekin päiville!

Perjantai 26.10.2018

Klo 11.30-12.00 Suorittava sukupolvi: Sisko Savonlahti ja Eveliina Nieminen (Senaatintori)
Sukupolvitoverini Sisko Savonlahti ja Eveliina Nieminen keskustelevat ylisuorittamisesta - tuosta sukupolvemme vitsauksesta. Pitääkö täyttää muiden odotuksia vai saako elää siten kuin itse tahtoo? Ja mistä tietää, mitä itse tahtoo? Nautin kovasti Savonlahden kirjasta Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu ja luen parhaillaan Niemisen englanninkielistä tarinakokoelmaa Late Bloomers - sekin vaikuttaa hienolta!

Klo 12.30-13.00 Henriikka Tavi: Tellervo (Esplanadi)

Kirjoittajakoulun opettajani, jolta on juuri ilmestynyt ensimmäinen romaani. En ole ehtinyt vielä lukea Tellervoa, mutta se on esitteen mukaan "villi - ja kiusallinen - aikalaisroomaani, joka kertoo itsen ja toisen vimmaisesta etsimisestä ja kadottamisesta". Toinen opettajani, Maarit Halmesarka, haastattelee.

Klo 14.30-15.00 Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät (Esplanadi)
Luin keväällä tämän Rannelan matkakirjan ja hullaannuin! 

Klo 15.00-15.30 Missä kirja-alalla mennään? (Töölö)
Tämäntyyppiset keskustelut kiinnostavat aina. Tällä kertaa kirja-alan näkymistä keskustelevat Gummeruksen toimitusjohtaja Anna Baijars, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson ja Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Klo 15.30-16.00 Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta (Senaatintori)
Pulkkisen uusi romaani Lasten planeetta oli minulle ristiriitainen lukukokemus. Olen aina pitänyt Pulkkisen kirjoista, mutta tämä työnsi luotaan. Kiinnostavaa kuitenkin kuulla, mitä kirjailija itse kirjastaan sanoo.

Klo 16.30-17.00 Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Esplanadi)
Kankimäen uutukainen on juuri nyt ruokapöytäkirjanani. Se on ihana! Olen kokenut vahvoja samaistumisen tunteita ja syviä muistoja lukiessani Kankimäen seikkailuista itäisessä Afrikassa.

Jos voisin monistaa itseni, menisin katsomaan myös tätä: 

Klo 16.30-17.00 Antti Nylén: Patti Smith - Omistautuminen (miksi kirjoitan) (Töölö)
Patti Smithin Omistautuminen (miksi kirjoitan) -kirjan suomentaja Antti Nylén puhuu, Antti Arnkil haastattelee.

Klo 17.00-17.30 Omaelämäkerrallinen kaunokirjallisuus nyt: Saara Turunen ja Joni Skiftesvik (Töölö)
Autofiktiota kirjoittaneet Turunen ja Skiftesvik puhuvat prosessista, jossa tositapahtumat muokkautuvat fiktioksi.

Klo 17.30-18.00 Kritiikkitapaus: Saara Turusen Sivuhenkilö (Töölö)
Jatketaan Turusen kanssa! Turunen ja kriitikko Vesa Rantama purkavat osiin kevään 2018 suuren kritiikkikeskustelun, joka syntyi Sivuhenkilö-romaanista.

Klo 18.00-18.30 Lyriikkakeskustelu: D. R. E. A. M. G. I. R. L. S (Senaatintori)
Millaista lyriikkaa feministiräppärit kirjoittavat? Oon tästä aika pihalla, mutta kiinnostaa! Ronja Salmi haastattelee rap-kollektiivin jäseniä.

Ja jälleen haluaisin monistaa itseni Antti Nylénin takia:

Klo 18.00-18.30 Antti Nylén: Häviö (Töölö)
Nylénin vastailmestynyt teos Häviö on vetoomus taiteen, kirjallisuuden, sivistyksen ja vapaan älyn puolesta. Mitä kirjailijuus on? Onko se ammatti? Kohtalo?

Klo 18.30-19.30 Vaikene tai lätty lätisee: Jennifer Clement ja Sofi Oksanen (Senaatintori)
Päivän huipennus! Jennifer Clement, Sofi Oksanen ja haastattelijana toimiva Sirpa Kähkönen keskustelevat naiskirjailijoista ja väkivallan uhasta.


Supertärppi torstaille 25.10.2018

Klo 12.30-14.00 Livepodcast: Mitä Simone sanoisi? (Hakaniemi)
Sivumennen-podcastin Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen juttelevat Laura Gustafssonin ja Eveliina Talvitien kanssa Simone de Beauvoirista. Mitä annettavaa de Beauvoirin klassikkoteoksella Toinen sukupuoli on nykyfeminismille?


Supertärppi lauantaille 27.10.2018

Klo 15.00-15.30 Image esittää: kirjailija ja kriitikko kohtaavat (Hakaniemi)
Saara Turunen haastattelee Antti Majanderia eli kriitikkoa, joka kirjoitti Helsingin Sanomiin ei niin mairittelevan kritiikin Turusen esikoisesta ja otti vielä kantaa Turusen toisinkoiseenkin... Kutkuttavaa!


Supertärppi sunnuntaille 28.10.2018

Klo 14.00-15.00 HS Esikoiset (Senaatintori)
Jo klassikoksi muodostunut sunnuntaivinkkini: HS:n esikoiskirjapalkinnon kaikki finalistit yhtä aikaa lavalla. Keitähän siellä on? Veikkaan, että ainakin he: Anna-Liisa Ahokumpu (Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa), Marjo Vilkko (Vilpitön sydän) ja Elin Willows (Sisämaa).

2 kommenttia:

 1. Mainioita tärppejä! Minäkin luen juuri Kankimäen kirjaa, samastun ja lumoudun. :) Ehdottomasti haluan mennä kuuntelemaan häntä myös messuilla (vaikka kirjasta saa kyllä sen kuvan, että kirjailija ei välttämättä ole messuesiintymisten suuri ystävä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kiitos! Näyttää siltä, että perjantaista tulee päivä, jolloin juoksen hikisenä lavalta toiselle :D Mutta ihanaa, että kiinnostavaa ohjelmaa on paljon!

   Ja ah, Kankimäki <3 Samaistun niin kovasti hänen haluunsa olla hiljaa, siihen että koko ajan ei tarvitse puhua. Uskon, että hän silti klaaraa messuesiintymisen mallikkaasti :)

   Poista