12. tammikuuta 2019

Kevään 2019 uutuudet: 10 kirjaa, jotka on pakko lukea


Uusi kirjakevät on täällä! Olen selannut kustantamojen luetteloita innolla, ja jos niiden yleisfiilistä pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, käyttäisin sanaa raikas

Siinä missä menneen syksyn luettelot pursusivat isoja, tunnettuja kotimaisia nimiä - varmoja isänpäivä- ja joululahjahittejä - kevään listoilla on enemmän yllätyksiä, esikoisia, kiinnostavia käännöskirjoja. 

Naiset jyräävät; etenkin Gummeruksen, S&S:n ja Teoksen listat marssittavat eteemme nautittavan kavalkadin naisoletettujen kirjailijoiden teoksia. Pidän!


Kuva: Tomi Reunanen


Poimin listoilta kymmenen teosta, jotka aion aivan ehdottomasti lukea kevään aikana:


Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (Tammi)

Palkitun saksalaiskirjailijan uusin romaani ilmestyy Keltainen kirjasto -sarjassa. Mennä, meni, mennyt pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen: Euroopan pakolaiskriisiin. Asiaa tarkastellaan juuri eläköityneen berliiniläisen professorimiehen näkökulmasta. Olen jo pitkään halunnut lukea jotain Erpenbeckiltä - aloitan tästä!


Catharina Gripenberg: Ottaisit käteni, kummallista (Teos)

Gripenbergin runokokoelma Sinä siellä kaukana näytät tutulta (2005) on jättänyt minuun pysyvät jäljet. Se on ehkä hienoin runoteos, jonka olen lukenut. Odotan tätä uutta suomennosta siis aivan pähkinöinä! Tässä kokoelmassa on yksi osio, jossa Gripenberg keskustelee Edith Södergranin runojen kanssa.


Claudie Gallay: Odottamaton kauneus (WSOY)

Ranskalaisen Claudie Gallayn vähäeleinen ja salaperäinen romaani Tyrskyt hurmasi minut muutama vuosi sitten. Odottamaton kauneus kuulostaa myös aivan ihanalta: se on romaani taiteesta ja taiteen voimasta. Sen päähenkilö Jeanne ihailee performanssitaiteilija Marina Abramovicia - ja kaipaa kipeästi yllätyksiä elämäänsä.


Joel Haahtela: Adélen kysymys (Otava)

Takuuvarmaa Haahtelaa. Tässä(kin) matkustetaan, selvitetään mysteeriä, etsitään itseä. Kustantamon mukaan Adélen kysymys on "arvoituksellinen pienoisromaani" - en usko, että me Haahtela-fanit petymme!


Minja Koskela: Ennen kaikkea feministi (Karisto)

Yhteiskunnallista Bluestocking-blogia pitävän Minja Koskelan feminismiä käsittelevä kirja on vaan pakko lukea!


Naomi Alderman: Voima (Gummerus)

Mitä tapahtuu, kun tytöt saavat kyvyn antaa sormenpäillään jopa kuolettavia sähköiskuja? Brittiläisen Naomi Aldermanin romaanissa miehet huomaavat, että valta karkaa heidän käsistään; nyt on tyttöjen ja naisten vuoro! Onko tämä dystopia vai utopia? Haluan ottaa selvää! Muun muassa Margaret Atwood on ylistänyt Voimaa.


Merete Mazzarella: Varovainen matkailija (Tammi) 

Mazzarellan lukeminen on minulle ikuisuusprojekti, joka ei oikein ota käynnistyäkseen. Hänen laaja tuotantonsa kasvaa tänä keväänä tällä esseistisellä matkakirjalla. Mazzarella pohtii matkustamista; lähtöjä, paluita, toistoja. Kuulostaa viehättävältä - tällä projektini käynnistyy.


Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kanssa (Otava)

Irlantilaisesta Sally Rooneysta (s. 1991) kohkataan nyt kirjallisissa piireissä oikein urakalla ja minä haluan tietää, mistä oikein on kyse! Keskusteluja ystävien kanssa on Rooneyn esikoisromaani, ja se on ollut jättimenestys maailmalla. Rooneyn toinen romaani Normal People voitti viikko sitten Costa Book Prizen. Luulenpa, että sekin suomennetaan pikaisesti.


Maggie Nelson: Sinelmiä (S&S)

Tätä odotan ehkä kevään kirjoista eniten! Nelsonin viime vuonna suomennettu Argonautit oli mieletön elämys. Sinelmiä käsittelee jollain tavalla sinistä väriä, mutta Nelsonin kohdalla aihe on toissijainen - lukisin häntä, vaikka hän kirjoittaisi sammaleista, sähkölampuista ja sukkahiestä.


Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia (Teos)

Lindstedtin kolmas, odotettu romaani on varmasti kevään kirjatapaus, enkä minäkään malta odottaa, että saan sen käsiini. Kirja kertoo Nataliasta, joka aloittaa terapian seksuaalielämänsä ongelmien takia. Lindstedt tutkii valtaa, halua, identiteettiä, kertomista - ok, saanko mä jo aloittaa tämän lukemisen?2 kommenttia:

  1. Vain 3 omaa aikomaani tässä sun listalla! Ihan hyvä match kuitenkin, niin ei tartte kasvattaa enää omaa TBR-listaani! 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheee, mä kehun sulle kevään aikana niitä muita niin paljon, että sun on pakko lukea nekin :) Mutta nyt jäi tietty kiinnostamaan, että mitkä kolme näistä on jo sun TBR-listalla???

      Poista