14. heinäkuuta 2019

Syksyn 2019 uutuudet: 9 kirjaa, jotka on pakko lukea

Kirjasyksystä on tulossa tuhti ja upea! Esimerkiksi Elina Hirvonen, Pajtim Statovci, Inka Nousiainen ja Cristina Sandu julkaisevat uudet romaanit. Käännöskirjoista houkuttelevat mm. Per Petterson ja Patrick Modiano.

S&S ja Teos ovat ainakin minulle syksyn tähtikustantamot: niiden katalogit ovat täynnä kiinnostavia, yllättäviä, herkullisia kirjoja ja tekijöitä.

Poimin syksyn listoilta yhdeksän teosta, joita odotan kaikkein eniten. Listallani on monta suosikkikirjailijaani - ehkä suurimpana Monika Fagerholm, jonka uutta romaania olemme saaneet odottaa jo seitsemän vuotta.1. Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama (Tammi)

Hakkaraisen edellinen romaani Kristallipalatsi oli yksi vuoden 2016 hienoimpia kirjoja. Dioraamaa (miten upea nimi!) kustantamo kuvailee  suggestiivisen kauniiksi ja julmaksi romaaniksi - julmuus on aina plussaa! Minuun vetoaa myös tieto, että kirjassa vetäydytään lumen saartamaan hotelliin.


2. Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis (Tammi)

Romaani syvälle juurtuneesta naisvihasta. Kun kirjoittajana on Stridsberg, uskallan odottaa että kirja on vielä paljon enemmän kuin aiheensa. Rakastin Stridsbergin Unelmien tiedekuntaa, joka suomennettiin viime vuonna - toivon, että Rakkauden Antarktis on samankaltaista kielen ja rakenteen ilotulitusta.


3. Siri Hustvedt: Muistoja tulevaisuudesta (Otava)

Olisiko tämä yhtä hieno kuin Säihkyvä maailma? Se oli meinaan ihanan kummallinen kirja, feministinen ja älykäs. Jotenkin minua viehättää kuva, jonka kustantamo kirjan lähtökohdaksi antaa: "Nuori nainen, S. H., muuttaa New Yorkiin 1970-luvun lopulla ja kehittää pakkomielteen oudosta naapuristaan Lucysta. Ohuiden seinien läpi kantautuu Lucyn pahaenteiseksi yltyvä monologi, jota S. H. kirjaa muistivihkoonsa."


4. Anna Burns: Maitomies (Docendo)

Burnsin Milkman voitti Man Booker Prizen viime vuonna ja kiinnostuin siitä heti: nimetön pieni kaupunki, jossa juorut ja kuulopuheet ajavat totuuden ohi. Kirja seksuaalisesta häirinnästä ja vaikenemisesta. Yritin lukea kirjaa jo aiemmin englanniksi, mutta kappalejaottomuus väsytti enkä päässyt alkua pidemmälle. Ehkä suomeksi sujuu paremmin? Jännää muuten, että tällaisen kirjan kustantaa Docendo! Suomentajana ansioitunut kääntäjä Laura Jänisniemi.


5. Ellen Strömberg: Syyhy (S&S)

Strömberg on minulle uusi tuttavuus! Hän on kirjoittanut kaksi teosta, joista Syyhy on ensimmäinen suomennettu. Kirja kuulostaa superkiinnostavalta: nainen valvoo ja valvoessaan hän puhuu itsekseen, pitää öistä monologia elämästään, suhteestaan, työstään, ystävistään. Pohdintaa mm. kehosta ja tabuista. Kustantamon esittelyssä mainittu adjektiivi outo - aina plussaa!


6. Carmen Maria Machado: Kahdeksan puraisua (S&S)

Yhdysvaltalaisen kirjailijan esikoisteos, novellikokoelma. Odotan tätä aivan hirveästi! Fyysistä kamaa; kauhua, inhoa, eläimellistä himoa. Adjektiivi unenomainen mainittu - yes please!


7. Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? (Teos)

Ja sit tää! Aaaaah! Viimeinkin! No words needed.


8. Maija Muinonen: sexdeathbabies (Teos)

Muinosen esikoisromaani Mustat paperit (2013) oli omalaatuinen ja tyylikäs. Siitä asti olen odottanut, milloin hän julkaisee lisää. Ja nyt odotus palkitaan! Mieletön kirjan nimi - täähän on ihan pakko lukea jo sen takia! Jos tulkitsen kustantamon esittelytekstiä oikein, sexdeathbabies sisältää ravistelevan tekstin lisäksi myös kiinnostavia visuaalisia ratkaisuja.


9. Malin Kivelä: Sydän (Teos)

Iso sydän tälle jo nyt! Kivelän ensimmäinen suomennettu romaani Muualla teki minuun ison vaikutuksen, kun sen muutama vuosi sitten luin. Se kieli! Sydän on romaani naisesta, jonka vastasyntyneellä pojalla todetaan sydänvika. Odotan fyysistä, syvää lukukokemusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti