20. maaliskuuta 2015

Jyrki Vainonen: Askelia

Kirja, jossa yhdistetään kirjoittaminen ja liikkuminen on ehdottomasti kirja, jonka haluan lukea. Haruki Murakami on kirjoittanut ihanan pikkuopuksen juoksemisen ja kirjoittamisen suhteesta (Mistä puhun kun puhun juoksemisesta, 2011), ja nyt Jyrki Vainonen pohtii tuoreessa esseekokoelmassaan kävelemistä ja sen suhdetta kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen.

Tämäkin kirja, Askelia, on varsin pikkuinen - luin sen reilussa tunnissa yhden lomapäiväni iltana, sen jälkeen kun olin ensin kirjoittanut aamupäivän ja käynyt sitten pitkällä kävelyllä merenrannassa.

Vainonen on yllättävänkin runollinen ja hempeä kuvaillessaan lukemattomia kävelyretkiään. Koskettavimpia ja samaistuttavimpia ovat ehdottomasti ne hetket, jolloin hän palaa omiin lapsuusmaisemiinsa, kävelee läpi tuttujen paikkojen (tuossa on ajettu veljen kanssa fillareilla, tuossa oli kauppa josta ostettiin nallekarkkeja) ja huomaa, että moni asia on muuttunut. Kaikki näyttää niin paljon pienemmältä! Tämä huomio on kovin tuttu ja tunnistettava, jotenkin surullinenkin: lapsuuteni metsäpolut olivat loputtomia, leveitä kuin moottoritie, mutta nyt ne näyttäytyvät vain kapeina umpeenkasvaneina kinttupolkuina. Mummolan päärakennus oli valtava, kaksikerroksinen talo, jonka ullakolle oli helppo eksyä, mutta nyt se onkin vain pieni mökkipahanen, joka lahoaa hiljalleen, vääjäämättä.

Vainonen tutustuu Dubliniin kävellen, yhä uudelleen ja uudelleen. Vieraasta kaupungista tulee koti, kun sen ottaa haltuun jaloin. Beninissä Vainonen kävelee pölyävillä hiekkateillä, yhdessä paikallisten kanssa. Siellä hän kyseenalaistaa länsimaisen ajatuksen kävelystä lähinnä hupina tai liikuntana. Mitä jos kävely olisikin yhä ainoa tapa siirtyä paikasta toiseen? Mitä jos meillä ei olisi varaa pyörään, autoon tai edes siihen kolisevaan pikkubussiin, joka kerää ihmisiä kyytiinsä?

Seuraavana päivänä, kun jälleen istuin koneeni ääreen ja aloin kirjoittaa, huomasin kirjoittavani naisesta, joka lähti kävelemään. Joka aamu, varhain, auringon vasta noustessa.

__________________________________
Jyrki Vainonen: Askelia - kirjoituksia kävelemisestä
Basam Books 2015
138 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti