10. maaliskuuta 2015

Paula Hawkins: The Girl on the Train


Mitä kannattaa tehdä sellaisena viikonloppuna, kun on yksin kotona ja ulkona pauhaa kamala myrsky? Tietysti lukea piinaavaa psykologista trilleriä!

Lontoolaisen Paula Hawkinsin tuoretta jännäriä The Girl on the Train on verrattu monessa yhteydessä Gillian Flynnin Gone Girliin - itse olen nähnyt vain Gone Girl -leffan, mutta jo senkin perusteella voin ymmärtää, miksi vertaus on tehty: onnelliselta vaikuttavan pariskunnan välillä onkin loputtomasti kismaa ja salaisuuksia, ja lopulta mikään tai kukaan ei olekaan se miltä aluksi näyttää.

Hawkinsin romaanin päähenkilö - se tyttö, joka istuu junassa - on yhtä aikaa sympaattinen ja ärsyttävä. Rachelille maistuu alkoholi ja hän tykkää soitella ja lähetellä viestejä ex-miehelleen aina kun on "vähän" ottanut. Hän tykkää myös tiirailla junasta toisten ihmisten pihoille ja parvekkeille ja kuvitella mielessään, millaista näiden ihmisten elämä on. Erityisesti hän tuntuu pitävän pariskunnasta, joille hän antaa nimet Jess & Jason.

Jännäksi kaikki muuttuu, kun Jess (eli oikeasti Megan) katoaa. Katoamispäivänä Rachel on ollut samoilla seuduilla kärkkymässä ex-miehensä talolla, mutta tottakai hän on ollut jälleen kerran niin päissään, ettei muista koko päivästä juuri mitään. Mitä Meganille oikein tapahtui? Liittyykö Rachel jotenkin hänen katoamiseensa? Ja kuka on se punahiuksinen mystinen mies junassa?

Siis apua!

En nykyään juurikaan lue jännäreitä ja siihen on ehkä syynsä. Tällainen aiheuttaa ihan liikaa sydämentykytystä! Hawkins onnistuu pitämään jännityksen hyvin yllä, ja minä ainakin olin aivan puulla päähän lyöty, kun lopulta totuus alkoi keriytyä auki. Hyvin kirjoitettua, tarkkaan mietittyä nimenomaan psykologista jännää. Kirjan rakenne oli myös onnistunut: tapahtumia käydään läpi kolmen eri naisen kautta, joista kukaan ei ole hirveän kaunis ainakaan sisältäpäin. Inhimillisiä he kyllä ovat.

Uniinhan tämä tuli ja nyt vähän jännittää tuo junalla matkustaminenkin. Haluan seuraavaksi jotain kaunista ja lempeää.

__________________________________
Paula Hawkins: The Girl on the Train (2015)
Doubleday
316 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti