11. kesäkuuta 2015

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa

Naamallani on ollut parin päivän ajan jatkuva virne, hieman ironinen, hetkittäin hersyväkin. Sen on aiheuttanut ranskalaisen Jean-Paul Didierlaurentin esikoisromaani Lukija aamujunassa. Tämä pieni kirja on ihanan höpsö, suloinen, romanttinen, räävitön. Sen henkilöhahmot ovat todellisia persoonia; rakastettavia, älykkäitä, aina hieman omituisia. Kirjassa on jotain améliemäistä - muutakin kuin vain miljöö eli Pariisi.

Guylain matkustaa junalla töihin joka arkiaamu, hän lukee ääneen irrallisia tekstejä, sivuja, joita on pelastanut työpaikaltaan. Guylain on töissä kirjojen kierrätyslaitoksessa eli paikassa, jossa pelottava makulointikone tuhoaa myymättä jääneitä kirjoja. Äidilleen Guylain kertoo olevansa töissä kustantamossa - onhan kirjojen tekeminen hienompaa kuin niiden tuhoaminen.

Yhtenä aamuna Guylain löytää junasta muistitikun, joka on täynnä wc-valvojana työskentelevän naisen tekstejä. Guylain ihastuu naiseen - ja niin tein minäkin. Julie on hauska, vuolas, hillitön, rivo.

"Joskus tuntuu, että todella rakastan ihmisiä, kun he lopulta rantautuvat vessaani haavoittuvaisina halutessaan tyhjentää virtsarakkonsa tai suolensa. Oli heidän sosiaalinen asemansa sitten mikä tahansa, sinä pienenä hetkenä, kun he ovat piilossa katseeltani kopin oven takana, he palaavat muinaisiin aikoihin, tilanteeseen, jossa nisäkäs tyydyttää luonnolliset tarpeensa. Takapuoli pöntössä, housut rullalla nilkoissa ja otsa hiessä he painivat yksin itsensä kanssa." (s. 150)
Julien tekstit ovat kuin pieniä novelleja tämän romaanin sisässä. Didierlaurent onkin kokenut novellisti: kansiliepeen mukaan hän on kirjoittanut palkittuja novelleja lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on selvästi mestari kuvaamaan elämän pieniä hetkiä, löytämään niistä ilon tai outouden, lämmön ja huumorin.

______________________________
Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa
Alk. Le Liseur du 6h27 (2014)
Suom. Kira Poutanen
Tammi 2015
189 s.

2 kommenttia:

  1. Oh kuulostaapa hyvältä! Minulla on tämä lainassa kirjastosta juuri nyt ja odotan aika paljon :)

    VastaaPoista