6. kesäkuuta 2016

Miranda July: Avokämmen
Miranda Julyn (s. 1974) esikoisromaani The First Bad Man julkaistiin alkuvuodesta 2015, ja tuolloin muun muassa Lena Dunham ylisti kirjaa näkyvästi. Dunham ja July ovat ilmeisen hyviä kavereita, mutta silti Dunhamin kommentit herättivät uinuvan mielenkiintoni. Lainasin The First Bad Manin kirjastosta ja makuuttelin tuota tyylikästä mustakantista opusta pitkään yöpöydälläni. Luinkin muutaman sivun, mutta jätin sitten kesken. 

Nyt The First Bad Man on suomennettu. Avokämmenen kannet hehkuvat iloisissa pastelleissa, ja sivuliepeeseen on painettu sitaatti Dunhamilta: "Koskaan aiemmin romaani ei ole puhutellut näin syvästi seksuaalisuuttani, hengellisyyttäni, salaista itseäni. Tiedän, etten ole yksin."

Minua Avokämmen ei puhutellut ihan yhtä syvästi, mutta vietin sen parissa kyllä hulvattomia hetkiä. Julyn kirja on persoonallinen ja hassu. Kyllä: hassu. Kirjan absurdius, rivous ja ronskius on hupaisaa ja äärettömän vapauttavaa. 

Kirjan päähenkilö on 43-vuotias Cheryl, joka asuu yksin ja haaveilee suhteesta parikymmentä vuotta vanhemman Phillipin kanssa. Phillipin naismaku on kuitenkin sellainen, että Cherylin best before -päiväys on jo aikoja sitten umpeutunut. 

Onneksi (?) Cheryl saa muuta ajateltavaa, kun hänen pomonsa parikymppinen tytär Clee muuttaa Cherylin luokse. Siitä alkaa vuoristorata, jossa tunteet heittelevät inhosta intohimoon ja vartalot tarttuvat toisiinsa vihaisina, hämillään, rakastuneina. Hulvattomuus kääntyy hetkittäin traagisuudeksi: July pohtii taidokkaasti yksinäisyyden tunteita sekä halua kuulua johonkin ja saada jotakin omaa. 

Julyn kielessä on jotain gavaldamaista: tekstin soljuva rytmi, dialogipainotteisuus, tarinankuljetuksen rentous. Henkilöhahmojen absurdi luonnostelu toi mieleeni puolestaan Meri Kuusiston esikoisromaanin Amerikkalainen

Pistän tähän itselleni ylös, että täytyykin muistaa katsoa Julyn käsikirjoittama ja ohjaama leffa Me and You and Everyone We Know. Novellikokoelmakin tältä superkiinnostavalta tyypiltä on tullut: No One Belongs Here More Than You. Enpä tiedä, ehkä joskus luen senkin. Ainakin aion seurata, mitä July seuraavaksi tekee.


Muissa blogeissa: Ihminen välissä, Rakkaudesta kirjoihin, Ullan luetut kirjat

_____________________________
Miranda July: Avokämmen
Alk. The First Bad Man (2015)
Suom. Hilkka Pekkanen
Siltala 2016
344 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti