1. tammikuuta 2018

Kirjapohdintoja vuodelta 2017


Tänään on vuoden 2018 ensimmäinen päivä. Vaikka katse on jo suunnattuna tulevaan, tässä silti pieni katsaus vuoteen 2017: mitä luin? mitä jäi mieleen? 

Listaukseni mukaan luin vuonna 2017 tasan 100 kirjaa. Kaksi viimeistä kirjaa kahlasin läpi uudenvuodenaattona; tajusin silloin, että olen kahden kirjan päässä sadasta ja jostain syystä tuntui yhtäkkiä hirveän tärkeältä napsauttaa satasen raja rikki, heh.

Kulunut vuosi oli blogiaikojeni kirjarikkain vuosi: vuonna 2015 luin 76 kirjaa ja vuonna 2016 tasan 80 kirjaa. 

Vuonna 2017 luettuja sivuja kertyi yhteensä 23 244. Ahkerin lukukuukausi oli heinäkuu (3 142 sivua) ja laiskin kesäkuu (983 sivua). Keskimäärin luin kuukaudessa 8,3 kirjaa.
Vuonna 2017 annoin itselleni luvan olla bloggaamatta kaikista lukemistani kirjoista. Bloggasin silloin, kun sanottavaa ja aikaa oli.

Nyt kun katselen lukemieni kirjojen listaa, päällimmäinen ajatukseni on: melko tasaista. Olen lukenut paljon ja hyvää, mutta räjäyttäviä lukukokemuksia on ollut vähemmän kuin esimerkiksi 2016.

Tässä silti muutama nosto.


Vuoden kirjailijat

Raija Siekkinen ja Julian Barnes

Nämä kaksi kirjailijaa pääsivät kuluneena vuonna lempikirjailijoideni joukkoon. Siekkisen Saari ja etenkin joulukuun lopulla luettu Häiriö maisemassa ihastuttivat. Olen täysin rakastunut Siekkisen arkiseen mystisyyteen: siihen miten kaikessa voi piillä jotain syvempää, jotain salaista. Ja tietysti kieleen, hänen jokaiseen pilkkuun ja puolipisteeseensä!

Barnes taas hoiti homman kotiin lopullisesti Flaubertin papukaijalla. Esseemäinen romaani on täynnä ivallista, älykästä ja usein kirjallista huumoria. Luettuani kirjan kesällä pohdin, onko tämä paras romaani, jonka luen vuonna 2017. Ehkä, ehkä.


Vuoden inspiroijat

Virginia Woolf: Majakka
Rachel Cusk: Outline
Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia

Lukemisen lomassa olen itsekin kirjoittanut. Tänä vuonna - etenkin tänä syksynä - ehkä tavoitteellisemmin kuin koskaan aiemmin. Nämä kolme kirjaa lienevät ne, jotka ovat inspiroineet eniten omaa kirjoittamistani.

Woolfin Majakka on klassikko, jonka lukeminen onnistui minulta vasta nyt. Ehkä niin oli tarkoitettu: jokin napsahti paikoilleen kesällä, kun tätä luin.

Cuskin omaperäinen Outline ei kerro oikeastaan mistään, ja juuri siksi se sai minut hieromaan käsiäni, hapuilemaan kohti kynää. Jos olet taitava, voit kirjoittaa "ei mistään" ja hurmata lukijasi. Cusk on kirjailija, jota aion lukea lisää.

Kaldmaan Islannissa ei ole perhosia puolestaan inspiroi kokeellisuudellaan. Ja hiljaisuudellaan. Rauhallaan. Sillä, että se uskalsi jättää välejä, rakoja, tyhjää tilaa.


Vuoden taitavimmat

Marjo Heiskanen: Mustat koskettimet
Satu Taskinen: Lapset

Kaksi kotimaista. Kaksi älykkäintä. Kaksi taitavinta. Kaksi kirjaa, jotka minä olisin nostanut itsestäänselvyyksinä Finlandia-listalle. Koska. Nämä. Ovat. Mielettömiä. Mitä pidempi aika kuluu näiden lukemisesta, sitä syvemmän vaikutuksen ne minuun tekevät. Upeaa kotimaista proosaa!

Lue lisää: Mustat koskettimet ja Lapset


Vuoden hyllynlämmittäjät

Tammikuussa 2017 ilmoittauduin mukaan Sivumennen-podcastin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen. Keräsin omasta kirjahyllystäni siis kaksitoista lukematonta kirjaa, jotka päätin lukea vuoden 2017 aikana. Kuinka kävi?

Luin kirjoista neljä ja puoli: Rachel Cuskin Outlinen, Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien, Maria Jotunin Huojuvan talon, Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan sekä Doris Lessingin Kultaisen muistikirjan - joka on yhä ihan pikkuisen kesken...

Eli noh, ei se ehkä ihan putkeen mennyt, mutta koska aina vuoden alussa uskon kaiken olevan mahdollista, aion osallistua hyllynlämmittäjä-haasteeseen myös vuonna 2018. Ehkä listalla on nyt lukematta jääneitä kirjoja, ehkä ei.  Palaan haasteeseen lähiaikoina erillisessä postauksessa.


***

PS. Blogini on nyt 3-vuotias! Kulunut vuosi meni ehkä hieman kasvukipuja kokiessa, mutta hengissä ollaan. Nokka kohti uusia kirjajuttuja!10 kommenttia:

 1. Hurjan hienon määrän olet ehtinyt viime vuonna lukea! Kaldmaan Islannissa ei ole perhosia kiinnostaa kyllä hurjasti minuakin, se täytyy lukea ehdottomasti tänä vuonna. :)

  Onnea blogin 3-vuotisesta taipaleesta ja hyvää alkanutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura <3 Itsekin yllätyin, että sata kirjaa tuli luettua; se ei tosiaan ollut mikään tietoinen tavoite - ennen kuin päivää ennen vuoden loppumista :D

   Sulla on hieno kokemus edessäsi Kaldmaan kirjan kanssa! Mukavaa lukuvuotta!

   Poista
 2. Onnea kolmesta blogivuodesta! Ja hyvää vuotta 2018! :)

  VastaaPoista
 3. Ihan vain maltillisesti ja ääneen sanomatta tavoittelen sataa luettua tänä vuonna, mutta kahtoopas nyt. Ainakin vuosi on alkanut lukien.
  Listoissa ei näy äkkiseltä yhtään tuttua teosta, mutta Islannissa ei ole perhosia kiinnostaa minuakin. Fabriikilta tulee ulos kiinnostavaa tavaraa.
  Onnea kolmevuotiaalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika, ja tsemppiä sataan! Ei se näköjään mahdotonta ole :)

   Fabriikki on tosiaan superkiinnostava pienkustantamo, seuraan heidän juttujaan tarkasti. Suosittelen Kaldmaan kirjaa lämpimästi.

   Poista
 4. Vau, tasan 100, se on hieno määrä kirjoja! Haluaisin suosikeistasi lukea ainakin Woolfia (ja ihan pian aionkin), Taskista ja Kaldmaata.

  Onnea kolmevuotiaalle ja lukuisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Woolfin Majakka oli kyllä elämys. Onneksi minulla on vielä useampi Woolfin teos lukematta :) Taskinen on haastava, mutta palkitsee! Kaldmaa taas ihan oman maailmansa <3

   Kivaa ja kirjavaa uutta vuotta!

   Poista
 5. Hienot poiminnat! Hyvää uutta lukuvuotta 2018!

  VastaaPoista