8. maaliskuuta 2019

Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteen koonti


Kuva: http://www.mitaluimmekerran.fi

Viime syyskuussa Mitä luimme kerran -blogin Laura lanseerasi Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteen, jonka ideana oli innostaa lukemaan nimenomaan naiskirjailijoiden klassikkoteoksia. Haaste päättyy tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä. 

Lähdin haasteeseen mukaan "katsotaan mitä tulee" -periaatteella eli en aktiivisesti ajatellut haastetta enkä kerännyt lukulistalleni tietoisesti naisskribenttien klassikkokirjoja. Arvelin kuitenkin, että luen puolen vuoden aikana väkisinkin edes jonkun haasteeseen sopivan kirjan: olin nimittäin jo aiemmin aloittanut oman henkilökohtaisen Marguerite Duras -lukuprojektini ja minun näkökulmastani Duras on aina klassikko.

Uteliaisuuttani laskin ensin kaikkien puolen vuoden aikana lukemieni kirjailijoiden sukupuolijakauman. Olen lukenut syyskuun alusta maaliskuun alkuun yhteensä 62 kirjaa. Niiden kirjoittajista miehiä on 19,5 ja naisia 42,5.

En suuremmin yllättynyt.

Mutta entäs ne klassikot? Mitä haasteeseen sopivaa tulin lukeneeksi? 
Ainakin nämä neljä teosta solahtaa klassikkotermin alle:

Marguerite Duras: Rakastaja
Marguerite Duras: Moderato cantabile
Sylvia Plath: Sanantuojat
Aila Meriluoto: Peter-Peter

Näistä rakastin aivan erityisen paljon Durasin Moderato cantabilea, jonka tilasin antikvariaatista myös omaan hyllyyni. Se on yksinkertaisesti upea, taattua Durasia, vähäeleistä, toisteista, salaperäistä. Myös Plathin runokokoelma Sanantuojat oli nautinto - en jostain syystä ole lukenut Plathin runoja aiemmin suomeksi. Pidin erityisesti runosta "Terä" ja kokoelman päättävästä laajasta runonäytelmästä "Kolme naista".

***


Ja jee: Mitä luimme kerran -blogin Laura paljasti tänään ilmestyneessä koontipostauksessaan, että Joka päivä on naistenpäivä -haaste saa jatkoa! Uusi haaste alkaa saman tien ja päättyy 8.3.2020. Mahtavaa! Omassa lukupinossani onkin jo useampi haasteeseen sopiva teos, esimerkiksi nämä:

Joan Didion: Keskipäivän illuusio
Colette: Chéri
Elfriede Jelinek: Pianonsoittaja
Djuna Barnes: Yömetsä


***


Ps. Instagramin puolella haastetta emännöi englanniksi @ireadlikephoeberuns. Hästagilla #everydayiswomensdayreadingchallenge löytyy muiden haasteeseen osallistuneiden kuvia.


4 kommenttia:

 1. Mahtavia klassikoita olet lukenut! Durasia minunkin piti lukea jo ensimmäisessä osassa, mutta se jäänee nyt seuraavaan vaiheeseen. Ja ihana kun osallistut seuraavaankin osaan, Didionia haluaisin myös itse lukea lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan suositella monia Durasin teoksia! Itselleni hienoimpia ovat olleet ehkä tuo Moderato cantabile ja Siniset silmät musta tukka. Tosin mullakin siis tää projekti vielä vaiheessa, muutama suomennettu Duras odottaa yhä lukemista. Ihanaa :)

   Poista
 2. Rakastaja oli hirmuisen vaikuttava ja hurja. Peter-Peter puolestaan on omassa lukupinossani seuraavaa haastetta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Rakastaja on tosiaankin <3, kuten about kaikki Durasin kynästä lähtenyt.

   Peter-Peter oli oikein oiva. Vähän lukukokemukseeni vaikutti se, että olin aiemmin lukenut Meriluodon päiväkirjan, jossa käsitellään Peter-Peterin taustalla olevaa suhdetta. Mun mielestä päiväkirja oli hurjempi kuin romaani.

   Poista